Erdogan amenință din nou că Turcia va lăsa refugiații să plece spre Europa dacă UE nu îi dă bani

  • 07 Noiembrie 2019 18:21
Erdogan amenință din nou că Turcia va lăsa refugiații să plece spre Europa dacă UE nu îi dă bani

Turcia va deschide porțile pentru refugiații sirieni care doresc să ajungă în Europa dacă Uniunea Europeană nu îi oferă suficient sprijin financiar, a declarat joi la Budapesta președintele turc Recep Tayyip Erdogan, insistând că Turcia nu poate duce singură povara întreținerii acestor migranți, scrie Agerpres.

''Indiferent că vom primi sau nu sprijin, vom continua să-i primim pe oaspeții noștri, dar numai până la un anumit punct (...) Dacă vom constata că aceasta nu mai merge, nu vom avea altă opțiune decât să deschidem porțile'' către Europa, a spus Erdogan, citat de AFP, la o conferință de presă comună cu premierul ungar Viktor Orban.

Acesta din urmă a descris Turcia drept un partener strategic în ce privește securitatea și migrația, apreciind că migrația către Europa nu poate fi oprită fără implicarea Turciei și a lăudat acțiunea Ankarei de a opri anul acesta circa 350.000 de migranți clandestini care au încercat să ajungă în Europa.

''Dacă (Turcia) nu ar fi făcut acest lucru, toți acești oameni s-ar fi adunat de-a lungul frontierei de sud a Ungariei'', a spus Viktor Orban, citat de agenția MTI.

După ce în anul 2015 peste un milion de migranți au ajuns în vestul Europei trecând în special prin Turcia, UE și Ankara au încheiat în anul următor un acord prin care Turcia s-a angajat să oprească fluxul migrator în schimbul unui ajutor financiar de 6 miliarde de euro, oferit în etape și destinat asistării celor circa patru milioane de refugiați aflați în Turcia, dintre care aproximativ 3,6 milioane sunt sirieni.

În ultimele luni însă, Turcia a cerut Uniunii Europene fonduri suplimentare, plângându-se că nu a primit banii promiși, iar Erdogan a amenințat că ar putea lăsa migranții să pornească spre statele UE.

Potrivit Comisiei Europene, până în prezent au fost acordate peste 2,6 miliarde de euro, mai urmând să fie alocate mai puțin de 200 milioane.

Erdogan a cerut de asemenea Uniunii Europene să-i sprijine inițiativa de a crea în nordul Siriei o ''zonă de securitate'' unde să fie repatriați o parte din refugiații sirieni aflați în prezent în Turcia. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
0,98
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:2,68 m/s
Fri
1
Sat
-0
Sun
2
Mon
1
Tue
0

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău