Erdogan afirmă că, după mult timp, s-a aflat 'pe aceeași lungime de undă' cu Trump

  • 28 Noiembrie 2017 13:48
Erdogan afirmă că, după mult timp, s-a aflat 'pe aceeași lungime de undă' cu Trump Sursa: France 24

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marți că discuția telefonică purtată săptămâna trecută cu omologul său american Donald Trump a fost prima ocazie, după mult timp, când cei doi aliați din cadrul NATO s-au aflat 'pe aceeași lungime de undă', o nouă convorbire urmând să aibă loc în zilele următoare, transmite Agerpres.

Relațiile diplomatice dintre Ankara și Washington sunt tensionate de o serie de dezacorduri, mai ales în ce privește sprijinul acordat de SUA milițiilor kurde siriene YPG, considerate grupare teroristă de Turcia.

'Convorbirea telefonică pe care am avut-o cu Trump vineri a fost prima după multă vreme în care ne-am aflat pe aceeași lungime de undă', a declarat președintele turc într-un discurs în fața deputaților partidului său AKP.

Erdogan a mai afirmat că discuțiile vor continua în zile următoare în ce privește YPG, cooperarea în materie de industrie de apărare și lupta împotriva rețelei lui Fetullah Gulen, clericul pe care Ankara îl acuză că a orchestrat puciul eșuat din iulie 2016.

Potrivit Ministerului de Externe de la Ankara, Trump i-a declarat vineri lui Erdogan că a dat instrucțiuni ca YPG să nu le fie furnizate arme.

Pentagonul a emis însă luni un comunicat în care precizează că examinează 'ajustări' în ce privește furnizarea de arme către forțele kurde siriene, fără însă a vorbi despre încetarea livrărilor și sugerând că astfel de decizii vor fi luate în funcție de pe necesitățile de pe teren.

Adresându-se reporterilor după discurs, Erdogan a afirmat că acest comunicat al Pentagonului va fi luat în discuție marți la reuniunea Consiliului Național de Securitate al Turciei.

Potrivit lui Erdogan, o nouă discuție telefonică cu Trump ar putea avea loc în această săptămână. 'Dacă nu va suna el, voi suna eu', a indicat președintele turc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău