Erdogan acuză SUA că alimentează terorismul în Siria

  • 19 August 2022 19:30
Erdogan acuză SUA că alimentează terorismul în Siria

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat vineri SUA că ''alimentează terorismul'' în Siria prin trimiterea de arme către ''grupări teroriste'', făcând referire la milițiile kurdo-siriene, relatează agenția Anadolu, citată de EFE.

„Statele Unite nu pot spune că nu au alimentat terorismul. Cei care alimentează terorismul în Siria sunt, în primul rând, Statele Unite și forțele coaliției (conduse de SUA), au făcut-o într-un mod nemilos și încă o fac'', a indicat președintele turc.

El a subliniat că Washingtonul a trimis mari cantități de arme, muniții și alte materiale în Siria, unde Statele Unite au din anul 2015 o alianță cu miliția kurdo-siriană Forțele de Protecție Populară (YPG), pe care o sprijină împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, transmite AGERPRES.

„'Ca și când asta nu ar fi fost de ajuns, în Irak au oferit același sprijin. Cui ? Din nou organizațiilor teroriste'', a continuat Erdogan, fără a preciza la ce organizații se referă.

El a amintit în acest context că, de partea cealaltă, Rusia sprijină regimul dictatorului sirian Bashar al-Assad și că Turcia se află în contact constant cu Moscova asupra ''luptei antiteroriste în nordul Siriei'', adăugând că a discutat această chestiune cu președintele rus Vladimir Putin la întâlnirea avută la Soci pe 5 august.

Erdogan a recunoscut însă că, în ce privește negocierile cu Iranul, un alt susținător al regimului de la Damasc, lucrurile nu sunt la fel de ''eficiente'' cum și-ar fi dorit.

În concluzie, el a reafirmat că Turcia, la fel cum a spus de multe ori, ar putea lansa „brusc'' oricând o nouă operațiune militară în Siria, unde are deja trupe desfășurate și care ocupă o fâșie de teritoriu la granița siriano-turcă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău