Erdogan acuză Moscova că nu dorește o ''pace durabilă" în Siria, după atacarea unei tabere de rebeli pro-Ankara

  • 28 Octombrie 2020 15:51
Erdogan acuză Moscova că nu dorește o ''pace durabilă

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat miercuri atacurile aeriene rusești în Siria soldate cu zeci de morți în rândurile rebelilor pro-Ankara, acuzând Moscova că nu dorește o "pace durabilă" în această țară devastată de război, relatează AFP, preluat de AGERPRES."

"Faptul că Rusia a atacat un centru de antrenament al Armatei Naționale Siriene în regiunea Idlib este semnul că o pace și stabilitate durabile nu sunt dorite", a declarat Erdogan într-un discurs la Ankara.

Este prima reacție a Turciei după loviturile rusești, care au vizat luni o tabără de instruire a "Faylaq al-Sham", o grupare aliată Ankarei, în nord-vestul Idlib, ucigând 78 de combatanți și rănind alți peste 90, foarte aproape de frontiera turcă.

Atacurile s-au soldat cu cel mai mare număr de victime din ultimele opt luni în regiunea Idlib, ultimul bastion major jihadist și al rebelilor în Siria, și din care o parte scapă controlului Damascului, al cărui aliat-cheie este Moscova.

Grupări rebele pro-Ankara au bombardat poziții ale regimului sirian în provincie, ucigând 15 combatanți loialiști, ca represalii la raidurile rusești, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

În același timp, Erdogan a amenințat miercuri cu o nouă ofensivă în Siria, dacă militanții kurzi nu sunt eliminați de la granița turco-siriană, susținând că Ankara are dreptul legitim să acționeze din nou, potrivit Reuters.

"Dacă teroriștii nu sunt eliminați, așa cum ni s-a promis, avem dreptul legitim să ne mobilizăm încă o dată", a afirmat președintele turc, într-un discurs susținut în fața parlamentarilor din partidul său AKP în legislativul țării.

În cursul ofensivei de acum un an, cu sprijinul rebelilor sirieni, Turcia a preluat controlul asupra unui teritoriu frontalier cu o lungime de 120 km și o adâncime de circa 30 de km în nord-estul Siriei de la miliția kurdă Unitățile de Apărare a Poporului (YPG), pe care Ankara o consideră grupare teroristă.

Această incursiune a fost condamnată pe larg de către aliații occidentali ai Ankarei, întrucât YPG era principala componentă a Forțelor Democratice Siriene (FDS) care a ajutat coaliția internațională condusă de SUA să învingă gruparea jihadistă Statul Islamic în Siria.

Provincia Idlib (nord-vest), cu trei milioane de locuitori, este dominată de gruparea jihadistă Hayat Tahrir al-Sham, dar alte grupări rebele, mai puțin influente, sunt de asemenea active în zonă.

Un armistițiu decretat în martie în urma unui acord ruso-turc a stopat o nouă ofensivă a regimului Assad, care reușise în câteva luni să ocupe câteva mici teritorii care îi scăpau de sub control.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău