Erdoğan: Este timpul ca UE să ia o decizie în privința aderării Turciei

  • 06 Septembrie 2017 18:49
Erdoğan: Este timpul ca UE să ia o decizie în privința aderării Turciei

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat, miercuri, că este timpul ca UE să decidă dacă dorește ca țara sa să adere la blocul comunitar, la o zi după ce cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a promis că va face presiuni asupra partenerilor europeni ca aceștia să ia în considerare suspendarea sau chiar încetarea negocierilor.

Merkel și-a înăsprit discursul înainte de alegerile generale care vor avea loc în luna septembrie în Germania, iar duminică a afirmat că Turcia nu ar trebui să devină stat membru al UE, declarații în urma cărora Ankara a acuzat-o pe Merkel că încurajează populismul. "UE trebuie să facă un pas acum. Ori își va respecta promisiunea și va deschide calea pentru aderare deplină, ori va spune clar că nu vrea să mai continue cu Turcia", a spus Erdoğan, la o reuniune a partidului său, AKP, la Ankara.

Liderul turc a mai spus că Ankara nu și-a abandonat obiectivul strategic de aderare la UE, însă a semnalat de mai mult timp că țara sa nu mai are răbdare cu UE, pe fondul evoluției lente a negocierilor de aderare, demarate în 2005, iar impasul a devenit mai evident în urma deteriorării clare a relațiilor Turciei cu Germania.

"Le transmit: Ieșiți și spuneți asta cu curaj și faceți ce este necesar. Cu curaj", a spus Erdoğan, adăugând: "În loc de acest curaj, există o abordare cu două fețe pentru încetarea convorbirilor vizând aderarea deplină a Turciei la UE. Acest lucru nu este etic din punct de vedere politic." Nemulțumirile Germaniei au fost generate de arestarea, în Turcia, a 11 cetățeni germani, dintre care patru au dublă cetățenie, pentru acuzații politice. Ankara acuză Germania de faptul că adăpostește persoane care au complotat la tentativa de lovitură de stat din Turcia. Miercuri, liderul turc și-a reiterat apelul față de alegătorii germani de origine turcă să nu îi susțină pe "inamicii" Turciei, între care i-a desemnat, anterior, pe creștin-democrații lui Merkel, pe verzi și formațiunea SPD. Totodată, Erdoğan a repetat acuzația care a înfuriat Berlinul că politica Germaniei se întoarce la trecutul nazist al țării. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău