Eradicarea unor boli precum variola ar fi fost imposibilă în condițiile actualei dezinformări despre vaccinuri, consideră Anthony Fauci

  • 18 Iulie 2021 11:22
Eradicarea unor boli precum variola ar fi fost imposibilă în condițiile actualei dezinformări despre vaccinuri, consideră Anthony Fauci

Eradicarea unor boli ca variola ar fi fost imposibilă în condițiile de azi, când dezinformarea în legătură cu vaccinurile se răspândește rapid în Statele Unite, a afirmat sâmbătă consilierul Casei Albe pentru epidemia de COVID, Anthony Fauci, citat de AFP, potrivit Agerpres.

„Dacă am fi avut respingerea vaccinurilor pe care o vedem în unele medii, nu cred că ar fi fost posibilă eradicarea variolei”, a spus imunologul într-o intervenție la CNN. „Probabil că am mai avea variolă și probabil că am mai avea poliomielită în această țară, dacă am fi avut genul de informații false care sunt răspândite acum”, a adăugat el.

Vineri, președintele american Joe Biden i-a acuzat pe marii operatori de rețele sociale că „omoară oameni” lăsând să circule informații false despre vaccinuri, în contextul în care Statele Unite încearcă să relanseze campania de vaccinare, care stagnează.

Facebook a respins aceste critici, susținând în schimb că „salvează vieți” cu măsuri care, potrivit rețelei sociale, permit utilizatorilor săi să aibă un acces mai bun la vaccin.

Variola, care a făcut aproximativ 300 de milioane de morți în secolul al XX-lea - mai mult decât conflictele armate -, a fost declarată oficial eradicată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 1980 datorită efortului global de vaccinare lansat după cel de-Al Doilea Război Mondial. Variola se localizează în vasele de sânge mici de piele, în gură și gât. Pe piele, rezultatul este o erupție maculopapular caracteristică, urmată de bășicuțe umplute cu lichid. Variola a desfigurat milioane de oameni, complicațiile pe termen lung fiind cicatrici caracteristice, de obicei pe față, care apar la 65-85% din supraviețuitori. Poate provoca și orbirea.

Poliomelita, eradicată oficial din august 2020 în Africa, datorită vaccinului, rezistă în schimb în Asia, Pakistan și Afganistan unde această boală, care se manifestă prin paralizie la copiii mici, rămâne endemică. Eșecul campaniilor de vaccinare aici se explică în special prin neîncrederea populațiilor rurale și credința în teoriile conspiraționiste împotriva musulmanilor. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău