BNM îndeamnă publicul să reclame comisioanele ilegale la plățile interbancare electronice

  • 18 Noiembrie 2019 13:22
BNM îndeamnă publicul să reclame comisioanele ilegale la plățile interbancare electronice

Banca Națională a Moldovei îndeamnă publicul să reclame cazurile în care se percep comisioane mai mari decât cele legale la plățile interbancare electronice. Potrivit BNM, pentru procesarea unui document de plată în regim normal se percep cel mult 3,5 lei, iar în regim de urgență – 20 de lei.

 Acestea sunt valorile maxime la comisioanele sau tarifele pentru ordinele de plată recepționate în mod electronic, în lei moldovenești, prin intermediul sistemelor automatizate de deservire la distanță: internet payments, pc-payments, mobile payments, transmite IPN.

În cazul în care comisioanele nu sunt aplicate în limitele tarifare legale, persoanele fizice sau juridice, în afara acțiunilor de revendicare a drepturilor lor legale, sunt îndemnate să înainteze o petiție la BNM.

Valorile maxime ale comisioanelor sau tarifelor menționate au fost stabilite în luna iunie, prin hotărârea Comitetului executiv al BNM, și sunt în vigoare de la 1 septembrie 2019.  BNM menționează că este antrenată în continuare în activități de încurajare a utilizării plăților fără numerar și realizării operațiunilor de plată prin mijloace electronice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău