Episcopia de Ungheni ține morțiș să facă hramul în oraș de sf. Aleksandr Nevski. Consiliul Municipal a răspuns cu NU!

  • 25 Iulie 2017 20:07
Episcopia de Ungheni ține morțiș să facă hramul în oraș de sf. Aleksandr Nevski. Consiliul Municipal a răspuns cu NU!

Episcopia de Ungheni și Nisporeni a depus un demers la Primăria din Ungheni. cerând să se revenă la hramul de odinioară, Sf. Aleksandr Nevski, pe 12 septembrie, în detrimentul celui sărbătorit deja de opt ani la Ungheni – Sf. Maria cea Mare, pe pe 28 august, reanimând astfel o dispută mai veche în orașul de pe malul Prutului. 

„Oamenii sunt cei care solicită de la Preasfințitul ca hramul orașului să fie odată cu hramul bisericii din centru, pe 12 septembrie, de Sf. Aleksandr Nevski. Sărbătorirea hramului pe 28 august nu are nici un temei. La urma urmei, trebuia stabilită pentru hram data de 21 septembrie, dacă e vorba de istorie, de Sf. Maria cea Mică”, afirmă preotul Vadim Corostinschi, secretar la Episcopia de Ungheni și Nisporeni, citat de Expresul.md 

Și într-un demers al PS Petru, Episcopul de Ungheni și Nisporeni, către primăria Ungheni, se arată:

„Vă rugăm respectuos să facilitați reîntoarcerea hramului orașului Ungheni în data de 12 septembrie, de bine-cunoscuta sărbătoare „Sf. Bin. Mare Cneaz Aleksandr Nevski”,  contribuind astfel la creșterea patriotismului și a cinstei cuvenite istoriei orașului nostru”.

”„e ar avea orașul Ungheni cu kneazul rus Aleksandr Nevski, al cărui hram, iata, din nou, ni se spune ca a fost dintotdeauna?”, se întreabă în replică Vasile Iucal, directorul Muzeului de Istorie și Etnografie din Ungheni, după care vine și explicația:

„De când există Ungheniul, protectorul sfânt al localității a fost Sf. Maria cea Mică (pe 21 septembrie). S-a decis de a institui ca hram al Ungheniului ”Sf. Maria cea Mare”, pe 28 august, reieșindu-se din raționamente logice – ”vecinătatea” sărbătorii cu data de 20 august, prima atestare documentară a localității, Ziua Independenței, pe 27 august si, pe 31 august, Ziua limbii noastre cea română”.

„Cine e Aleksandr Nevski pentru Ungheni? Eu sunt cetățean de onoare al orașului Ungheni și, întorcându-mă acasă, vreau să mă rog la un sfânt, nu la un războinic!”, a declarat și sculptorul Dumitru Verdianu, stabilit cu traiul în Austria.

De notat că Ungheniul a sărbătorit hramul pe 12 august, de Sf. Alexandru Nevski, din 1992 până în 2009.

Subiectul respectiv a fost pus în discuție la ședința Consiliului municipal Ungheni din 25 iulie. Consilierii, în majoritate, au votat pentru hramul actual al Ungheniului – pe 28 august, de Sf. Maria cea Mare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău