Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei va ridica din temelii o Catedrală și un Centru Cultural Românesc

  • 02 Ianuarie 2021 09:24
Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei va ridica din temelii o Catedrală și un Centru Cultural Românesc

Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei va ridica din temelii o Catedrală și un Centru Cultural Românesc. Terenul pe care va fi construit lăcașul sfânt a fost deja achiziționat cu sprijinul financiar al Guvernului României, transmite TVRMOLDOVA.MD.

Astfel, sursa citată notează că Episcopia de Bălți este succesoarea de drept a Episcopiei Hotinului, structură ecleziastică a Bisericii Ortodoxe Române din perioada interbelică, înființată pe 8 martie 1923. Primul ierarh care a păstorit la Bălți a fost episcopul Visarion Puiu, în timpul căruia a fost construită actuala Catedrala episcopală din Bălți "Sfinții Împărați Constantin și Elena". Tot atunci au fost înălțate 64 de biserici, iar alte 343 au fost renovate. După ocupația sovietică a Basarabiei românești, eparhia și-a încetat activitatea, dar fără a fi desființată de Patriarhia Română.

ÎPS PETRU, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor: Biserica română este pentru noi biserica mamă, biserica neamului nostru și România este mama noastră din care Bunul Dumnezeu ne-a plămădit pe toți.

După reactivarea Mitropoliei Basarabiei în decembrie 1992, subordonată canonic Patriarhiei Române, au fost reactivate și eparhiile sale istorice și sufragane, printre care Episcopia de Bălți, dar patrimoniul nu i-a fost retrocedat. În aceste condiții, Episcopia de Bălți a decis să ridice o nouă Catedrală și un Centru Cultural Românesc.

PETRIȘOR DUMITRESCU, consul general al României la Bălți. Un spațiu de manifestare care să țină trează conștiința noastră românească. Și unde își putea găsi locul mai bun decât în Catedrala Românească, fiind o realitate că, de-a lungul istoriei, credința ne-a ajutat să conservăm limba și tradițiile.

Viitoarele lăcașuri de cult vor fi construite pe acest teren, cu o suprafață de peste șapte mii de metri patrați, cumpărat cu sprijinul Guvernului român.

PETRIȘOR DUMITRESCU, consul general al României la Bălți: Avem convingerea că toți bunii românii vor înțelege importanța acțiunilor desfășurate în aceste edificii și împreună vom reuși să păstrăm vii limba noastră cea frumoasă și paginile de istorie și cultură, pe care să le transmitem generațiilor viitoare.

Episcopia de Bălți este parte a Mitropoliei Basarabiei, subordonată canonic Bisericii Ortodoxe Române.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău