Epidemiologii atenționează populația privind toxiinfecțiile alimentare în perioada caldă a anului

  • 20 Mai 2019 12:04
Epidemiologii atenționează populația privind toxiinfecțiile alimentare în perioada caldă a anului

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) au venit cu o serie de recomandări pentru evitarea intoxicațiilor alimentare în condițiile unor temperaturi mai ridicate care favorizează dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare, îndeosebi în cele ușor alterabile – carne, lactate, pește, comunică MOLDPRES.

Solicitat de agenție, șeful Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că epidemiologii atenționează cetățenii că cel mai frecvente cauze ale toxiinfecțiilor alimentare sunt produsele procurate în locuri neautorizate, pe străzi sau piețe improvizate.

Conform sursei citate, simptomele toxiinfecției alimentare apar brusc, de cele mai multe ori la doar câteva ore de la ingestia produsului contaminat, iar pacientul simte o stare de slăbiciune generală, dureri abdominale, asociate cu vomă cu sau fără scaune diareice.

Pentru evitarea unor astfel de situații, specialiștii recomandă respectarea regulilor de igienă și curățenie, păstrarea corectă a alimentelor gătite și crude și respectarea condițiilor și temperaturilor optimale în timpul preparării bucatelor.

Potrivit datelor ANSP, în ultimii ani numărul cazurilor de intoxicații și toxiinfecții alimentare au crescut cu 31%. Tendința de creștere a morbidității se menține și în primele patru luni ale anului 2019.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău