Epidemiolog: Riscul de infectare cu COVID-19 este de 20 de ori mai mare în interior

  • 15 Septembrie 16:16
Epidemiolog: Riscul de infectare cu COVID-19 este de 20 de ori mai mare în interior

Riscul de infectare cu COVID-19 în interior este de 20 de ori mai mare decât în exterior. Iar un vaccin pentru toată lumea vom avea abia în 2021. Sunt declarațiile unuia dintre cei mai cunoscuți epidemiologi din SUA. Syra Madad, director de Programe pentru Sistemul de Răspândire a Agenților Patogeni pentru spitalele din New York a fost implicată în pregătirea și răspunsul pentru mai multe epidemii, în ultimii ani. Ebola și virusul Zika sunt doar două dintre ele, transmite, în exclusivitate, DIGI24.ro.

-Ați fost implicată în pregătirea și răspunsul pentru mai multe epidemii, în ultimii ani, Ebola și virusul Zika sunt doar două dintre ele. Ce este diferit în cazul SARS-Cov2, pentru că a dus la o pandemie, nu doar la o epidemie?

-Am răspuns la mai multe pandemii și epidemii de-a lungul carierei mele și cea ce face COVID-19 atât de dificil este în primul rând faptul că avem de a face cu un virus respirator și au fost făcute foarte multe greșeli la început, aici, în SUA, dar și în toată lumea. În primul rând, a fost subestimată boala în sine și faptul că nu am avut infrastructura de care am avut nevoie ca să fim capabili să reacționăm potrivit și rapid în fața acestei infecții. Sunt multe probleme pe care le-am avut încă de la începutul pandemiei și continuăm să le avem, deși suntem de 9 luni în pandemie. Dacă politicul și politicienii nu iau pandemia în serios, dacă nu au voința politică pentru asta, atunci rezultatul va fi unul urât. Iar aici, în SUA, nu este vorba doar despre sistemul public de sănătate, ci și despre politică, care este centrul atenției, iar asta face ca situația să fie mult mai gravă.

-Mai mulți lideri ai lumii, inclusiv președintele SUA, Donald Trump, s-au referit la cunoștințele despre prezența acestui virus ca la o farsă sau ca la o gripă, cum au spus deseori. Cât de mult a contat acest fapt ca impact al pandemiei asupra populației din lume și, bineînțeles, din SUA?

-Când negi datele, când negi faptele, când diminuezi informațiile pe care le ai și datele, deci când faci aceste lucruri care contribuie la lipsa de informații, la dezinformare, nu faci decât să propagi pandemia, să o faci mai gravă, să crești numărul de îmbolnăviri, numărul de cazuri, numărul de morți. Aici, în SUA, am fost în spatele fiecărui moment crucial al pandemiei, pentru că faptele au fost diminuate, nu am avut infrastructura de care am fi avut nevoie pentru a putea să răspundem corect.

-Acest virus este o creație a omului, a fost creat într-un laborator sau este o creație a naturii?

-Din datele pe care le avem, nimic nu arată că SARS-Cov2 a fost creat în laborator. Toate dovezile pe care le avem până acum ne arată că este un fenomen natural și nu este nimic surprinzător. Oamenii cred deseori că nu poate fi ceva natural, care să aibă un impact atât de mare. Dar chiar așa stau lucrurile, avem foarte multe exemple, dacă ne uităm în trecut. Acestea sunt pur și simplu fenomene naturale care se întâmplă, scapă de sub control și pot duce la o pandemie.

Citiți continuarea pe DIGI24.ro

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
7
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:1,5 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
16
Wed
15
Thu
13

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău