Epidemia de coronavirus, ''abia la început'' în afara Chinei (expert)

  • 12 Februarie 2020 16:51
Epidemia de coronavirus, ''abia la început'' în afara Chinei (expert)

Epidemia de coronavirus ar putea fi la apogeu în China, unde a fost detectată pentru prima oară în orașul Wuhan din centrul țării, însă este abia la început în restul lumii unde există probabilitatea să se răspândească, a declarat miercuri un expert în boli infecțioase, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Un consilier medical din China este de părere că afecțiunea atinge apogeul în această perioadă în China unde s-ar putea încheia până în aprilie. El a spus că își bazează estimările pe modelare matematică, evenimente recente și acțiuni guvernamentale.

Dale Fisher, președinte al Rețelei de Alertă & Răspuns la Epidemii Globale, coordonată Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a declarat că ''evoluția în timp'' prognozată se poate adeveri în cazul în care este permisă răspândirea virusului în Wuhan.

''Este corect să spunem că asta este ceea ce vedem cu adevărat'', a spus el într-un interviu acordat Reuters. ''Dar s-a răspândit în alte locuri unde este începutul epidemiei. În Singapore, suntem la începutul focarului'', a adăugat expertul.

Virusul asemănător celui gripal a provocat decesul a peste 1.100 de persoane și a infectat aproape 45.000, predominant în China și mai ales în Wuhan.

Singapore a raportat 50 de cazuri de coronavirus, una dintre cele mai mari cifre din China, printre acestea numărându-se din ce în ce mai multe cazuri de congatiune locală.

''Aș fi destul de convins, însă, că în cele din urmă fiecare țară va avea un caz", a spus Fisher.

Întrebat de ce au fost consemnate atât de multe cazuri în Singapore, el a spus că au fost comparativ mai multe teste pe insulă. ''Avem un indice foarte scăzut de suspiciune în cadrul testelor, deci... există o certitudine mai mare", a spus el adăugând însă că există încă multe necunoscute în ceea ce privește modul de transmitere a virusului.

Kenneth Mak, director de servicii medicale în cadrul Ministerului Sănătății din Singapore, a declarat în cadrul unei conferințe de presă că este dificil de estimat cu certitudine că epidemia va cunoaște un apogeu în țara de origine luna aceasta, însă este de așteptat că astfel de ''vârfuri'' ale epidemiei vor fi înregistrate în alte țări cu una sau două luni după China.

Fisher a declarat că nu există nicio justificare pentru cumpărăturile generate de panică ale unor produse esențiale, cum ar fi orezul sau rolele de hârtie igienică, observate în Singapore. ''Nimic nu sugerează că vom rămâne fără ceva", a spus el. ''Aș rămâne rațional'', a adăugat oficialul.

El a declarat că persoanele vârstnice și cele care suferă de diabet prezintă cel mai mare risc de boli grave. ''Pentru marea majoritate a oamenilor, va fi doar o boală ușoară, însă chiar și așa trebuie tratată cu respect'', a spus Fisher. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău