Energocom va procura 5 mil. de m3 de gaze, iar Termoelectrica 190 de mii de tone de păcură

  • 15 Septembrie 2022 19:05
Energocom va procura 5 mil. de m3 de gaze, iar Termoelectrica 190 de mii de tone de păcură

Societatea pe acțiuni „Energocom” va procura, în baza contractului-cadru EFET (Federația Europeană a Furnizorilor de Energie), iar „Moldovagaz” va asigura livrarea și va vinde către „Energocom” cinci milioane de metri cubi de gaze naturale. Prețul de achiziție va fi de 1882,78 de dolari per mia de metri cubi. Păstrarea gazelor naturale procurate va fi asigurată de societatea cu răspundere limitată „Moldovatransgaz”. O hotărâre în acest sens a fost emisă de către Comisia pentru Situații Excepționale, transmite IPN.

De asemenea, în contextul volatilității înalte a piețelor gazelor naturale regionale, SA „Energocom” va putea vinde și achiziționa gazele naturale prin negocieri directe sau prin bursele de mărfuri pe piețele țărilor părți ale Comunității Energetice la cele mai convenabile prețuri. Pentru majorarea capitalului social al SA „Energocom”, din contul modificării soldurilor de mijloace bănești la conturile bugetului de stat vor fi alocați 200 de milioane de lei.

În scopul asigurării necesarului de păcură pentru perioada rece a anului, CSE a decis că SA  „Termoelectrica” va achiziționa prin negocieri directe și va semna contracte de vânzare-cumpărare a păcurii în cantitate de până la 190 de mii de tone după aprobarea prealabilă în cadrul consiliului societății. Achiziția va fi scutită de plata taxei pe valoarea adăugată, a accizei și a taxei vamale pe o perioadă ce nu va depăși 31 mai 2023. Transportul cantității de păcură procurate va fi asigurat în regim prioritar de întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova”, în limita efectivului disponibil de cisterne și locomotive.

Totodată, conform deciziei CSE, până la 1 mai 2023, se scutește de plata accizei plasarea în regim vamal de import a păcurei clasificate la mai multe poziții tarifare.

Agenția „Moldsilva” va asigura comercializarea volumului masei lemnoase de foc recoltate și/sau aflate în stoc exclusiv consumatorilor casnici, entităților de interes public, precum și prestatorilor de servicii sociale acreditați, care vor notifica Ministerul Muncii și Protecției Sociale cu privire la volumele achiziționate în termen de trei zile de la achiziție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău