Energocom a încheiat prima licitație din acest an de procurare a gazelor naturale. Au fost semnate contracte cu două companii

  • 09 Iunie 2023 11:45
Energocom a încheiat prima licitație din acest an de procurare a gazelor naturale. Au fost semnate contracte cu două companii

Energocom a încheiat prima licitație din acest an de procurare a gazelor pentru această vară,  a anunțat directorul instituției Victor Bânzari, transmite Radio Chișinău.

Directorul Energocom a comunicat într-o conferință de presă că au fost semnate contracte cu două companii, printre care una grecească, DEPA. Aceste companii nu au permis divulgarea prețului și a cantității de gaze ce vor fi procurate, dar Victor Bânzari a spus că prețul oferit de acestea este foarte aproape de așteptările noastre și sunt legate de bursă.

Una dintre companiile date este compania DEPA, o companie grecească, la care fondator este și statul elen. Datorită deplasării ministrului V. Parlicov la Atena, ne-a permis să atragem și să avem un preț foarte bun. O altă companie care a dat o ofertă destul de bună nu dorește să fie divulgate numele cantitatea și prețul, dar vă putem comunica în linii generale că este o companie destul de serioasă în domeniu și a oferit un preț foarte aproape de așteptările noastre. Preșurile pentru această vară sunt legate de bursă, de TTF, plus un coeficient foarte mic care permite să fie transportat la hotarul R. Moldova”, a spus Victor Bânzari.

Aceste cantități de gaze vor fi utilizate pentru consumul curent, iar o parte mică ar putea fi stocată în depozitele din Ucraina, a precizat directorul Energocom. El a spus că urmează și alte licitații pentru completarea necesarului de consum pentru perioada rece.

Referindu-se la declarațiile apărute în presă în ultima perioadă, făcute de unii politicieni, Victor Bânzari a spus că acestea sunt nefondate și a subliniat că ultima achiziție de gaze a fost pe data de 19 ianuarie. El a comentat că atacurile sunt legate de faptul că până recent R. Moldova a procurat gaze dintr-o singură sursă.  

„În decurs de 30 de ani am avut un singur furnizor, iar acum Energocom are posibilitatea să-și diversifice rutele și să importe gaz practic din orice colț al continentului european și are deja în jur de 15 companii care ar putea livra orice cantitate necesară pentru noi. Am fost, suntem și vom fi ținta atacurilor pentru că suntem incomozi pentru mulți care au depins de livrările  din partea Gazpromului, dar noi vom identifica în continuare cele mai bune prețuri pentru consumatori. Să nu uităm că am rămas fără energie electrică în toamnă, iar în toamna 2021 fără gaze naturale. Cu privire la achizițiile care apar în presă. Ultima achiziție de gaze a avut loc pe data de 19 ianuarie. Alte achiziții nu am avut. Avem instrument care se numește Bloomberg care face prognoze de prețuri și am știut când vor fi prețuri mai joase ca să pute face achiziții pentru a avea un preț decent pentru consumatorii finali. Ceea ce se flutură prin studiouri sunt niște declarații vamale ce indică de unde a fost importate gaze în R. Moldova. Menționăm că acest gaz a fost depozitat în Ucraina, pentru că acolo putem să-l depozităm. În ceea ce privește rezervarea capacităților (a țevilor). Dacă până acum furnizarea era dintr-o singură direcție, acum avem surse diferite, rute diferite, posibilități diferite”, a declarat Victor Bânzari..

Directorul Energocom a mai informat că în prezent R. Moldova are stocate 100 de milioane de metri cubi de gaze și urmează să mai fie procurate 22,8 de milioane de metri cubi de gaze pentru completarea stocurilor strategice.

Victor Bânzari a spus că se va face un mix din gazele stocate și cele care urmează să fie procurate.

El a mai spus că la iarnă se așteptă un preț de aproximativ 45 de euro pentru un megavat, când consumul și cererea crește.

Consumul anual al R. Moldova este de aproximativ 1,5 miliarde de metri  cubi de gaze, inclusiv regiunea transnistreană. În prezent, regiunea transnistreană primește gaze de la Gazprom.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Tue
9
Wed
9
Thu
8
Fri
10
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău