Energocom a achitat integral prima tranșă din creditul luat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în 2022

  • 15 Iunie 2023 13:50
Energocom a achitat integral prima tranșă din creditul luat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în 2022

Energocom anunță că a achitat integral prima tranșă de 100 de milioane de euro din creditul luat de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) anul trecut.

Suma totală a împrumutului din cadrul Proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale” este de 300 de milioane de euro, bani ce au fost folosiți pentru diversificarea surselor de achiziție a gazelor naturale și crearea stocurilor strategice de gaze ale Republicii Moldova.

Amintim că până anul trecut numai Moldovagaz achiziționa gaze pe piața angro și le furniza consumatorilor, Energocom fiind implicată în acest proces în contextul crizei energetice, când Gazprom amenința toată Europa să reducă sau să sisteze livrările de gaze.

Conform prevederilor contractului de credit cu BERD, următoarele tranșe trebuie achitate la 1 august și 1 octombrie, se arată în comunicatul instituției postat pe pagina de Facebook.

Creditul este de tip revolving, pentru o perioadă de trei ani. La necesitate, după o perioadă de la închiderea primei tranșe aceeași sumă de 100 de milioane poate fi accesată din nou pentru a face noi procurări de gaze, beneficiind de conjunctura favorabilă de pe piață, a explicat Victor Bînzari, directorul interimar al SA Energocom.

„Creditul BERD este mai avantajos față de ofertele de pe piața internă. Avem un grafic de rambursare și de vânzări care ne va permite acoperirea lui”, a adăugat Victor Bînzari.

În cadrul împrumutului au fost achiziționate peste 300 milioane de metri cubi de gaze, în cadrul a 130 de runde de licitații conform regulilor BERD, cu participarea observatorilor din partea instituțiilor de drept.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău