Energiile regenerabile se dezvoltă într-un ritm mai rapid în ultimii 20 de ani (raport AIE)

  • 11 Mai 2021 19:27
Energiile regenerabile se dezvoltă într-un ritm mai rapid în ultimii 20 de ani (raport AIE)

Energiile regenerabile au cunoscut în 2020 o creștere mai vizibilă decât în ultimele două decenii, datorită Chinei și energiei eoliene, un ritm care va deveni ''normal'' în următorii ani, potrivit unui raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) publicat marți, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Aproximativ 280 de gigawați (GW) din capacitățile suplimentare de producere a energiei regenerabile au apărut în 2020, cu 45% mai mult decât noile adăugiri înregistrate în 2019. Acesta este echivalentul capacității totale a celor 10 țări din Asia de Sud-Est din cadrul ASEAN, notează AIE.

Aceasta este cea mai mare creștere anuală din 1999. Aceasta este determinată de creșterea capacității eoliene cu 114 GW, o creștere aproape dublă față de cea din 2019 (+ 90%) și de China.

Aceasta a reprezentat jumătate din creșterea capacității regenerabile la nivel mondial anul trecut, după o accelerare pentru finalizarea proiectelor înainte de încheierea prevăzută a subvențiilor publice.

"Anul trecut, creșterea capacităților regenerabile a reprezentat 90% din creșterea globală în sectorul producției de energie", a declarat Fatih Birol, director executiv al AIE, citat într-un comunicat de presă care însoțește raportul.

Și pentru a încuraja guvernele să continue această ''dinamică încurajatoare'' este necesară o dezvoltare masivă a energiei electrice curate pentru a oferi lumii șansa de a-și atinge obiectivele zero emisii de CO2, conform sursei citate.

AIE preconizează însă și o creștere a emisiilor de CO2 în 2021 ''din cauza unei creșteri paralele a utilizării cărbunelui''.

Rata de creștere înregistrată în 2020 ''va deveni 'noul standard', cu aproximativ 270 GW de capacitate regenerabilă prevăzută să fie adăugată în 2021 și aproape de 280 GW în 2022, în pofida unei încetiniri în China'', estimează agenția.

Dezvoltarea centralelor eoliene este de așteptat să încetinească puțin în 2021 și 2022, în timp ce energia solară ''va continua să bată recordurile'', cu capacități suplimentare care depășesc 160 GW până în 2022, consolidându-și poziția de ''nou rege'' al piețelor globale de energie electrică, potrivit AIE.

Recrudescența pandemiei de COVID-19 creează o incertitudine pentru 2021 în India, estimează AIE, în timp ce în Statele Unite creșterea capacităților regenerabile s-ar putea accelera dacă planul gigantic de investiții în infrastructură al președintelui Biden va fi realizat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău