Energia regenerabilă, transformarea digitală și migrația, printre prioritățile de pe agenda PE în 2023

  • 27 Decembrie 2022 18:37
Energia regenerabilă, transformarea digitală și migrația, printre prioritățile de pe agenda PE în 2023

Energia regenerabilă, economia circulară, migrația și securitatea online sunt câteva dintre prioritățile Parlamentului European pentru 2023, informează legislativul comunitar într-un articol postat pe site-ul său, transmite Agerpres.

Cirptomonedele, inteligența artificială, semiconductorii și accesul la date vor fi discutate de PE în 2023.

Eurodeputații se vor pune de acord în ianuarie asupra unei poziții privind un cadru legal referitor la inteligența artificială, care își propune să introducă o bază comună legală de reglementare pentru inteligența artificială, în conformitate cu valorile UE. Ei se vor concentra asupra aplicațiilor specifice și a posibilelor riscuri.

Adoptarea de reguli privind criptomonedele pentru a-i proteja pe consumatori și a stabili măsuri împotriva manipulării pieței și a infracționalității financiare sunt pe agendă în luna februarie.

Eurodeputații vor discuta și așa-numitul "Data Act", care va stabili reguli comune de reglementare a accesului la date atunci când sunt utilizate produse conectate sau servicii adiacente. Scopul este de a se ușura trecerea de la un provider de stocare în cloud la altul sau schimbarea altor servicii de procesare a datelor. De asemenea, PE va adopta măsuri împotriva transferurilor de date internaționale ilegale de către furnizorii de servicii de stocare în cloud.

După criza globală de semiconductori provocată de pandemia de COVID-19, Parlamentul European își va adopta poziția privind așa-numitul "Chips Act", lege care își propune să se asigure că UE are competențele esențiale, instrumentele și tehnologiile pentru a deveni un lider în domeniu. Obiectivul este de a contribui la tranziția digitală și verde și de a crește producția pentru a evita sincope în lanțul de aprovizionare.

Creșterea transparenței publicității electorale

Membrii PE vor discuta în anul care urmează reguli pentru a asigura  un proces democratic mai deschis în Uniunea Europeană și a preveni tentativele de a manipula opinia publică sporind transparența publicității electorale sponsorizate.

Migrație

După ce a fost convenită o foaie de parcurs comună asupra migrației și azilului între Parlament și Consiliu în septembrie 2022, eurodeputații vor lucra la propuneri privind noul pact al Comisiei Europene privind migrația și azilul. Printre problemele care vor fi abordate se află managementul migrației, procedurile de screening, cadrul pentru transferul migranților și procedurile UE privind azilul.

Decarbonizare

Parlamentul European va continua și anul viitor să facă eforturi pentru realizarea neutralității climatice în Uniunea Europeană, decarbonizând toate sectoarele economiei. Pentru a realiza aceste obiective în cadrul pachetului "Fit for 55", eurodeputații vor vota cu privire la noi standarde de emisii de CO2 pentru mașini și camionete, realizarea unei infrastructuri pentru combustibili alternativi, un nou cadru pentru o piață internă a hidrogenului și reducerea emisiilor de metan și a gazelor cu efect de seră fluorurate.

De asemenea, se au în vedere noi reguli care să prevină situația în care companiile evită reglementările UE privind emisiile mutându-se în altă parte și obiective mai ambițioase privind schema de tranzacționare a certificatelor de emisii (ETS, Emissions Trading System).

Energie regenerabilă

Energia regenerabilă joacă un rol fundamental în realizarea Pactului verde european, care implică obținerea neutralității climatice în 2050 și crearea unei independențe energetice superioare. UE intenționează să crească cota energiei regenerabile în totalul de consum la 40% până în 2030, pentru a-și îndeplini obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. De asemenea, PE va lucra la obiective mai ambițioase pentru reducerea consumului de energie la nivelul UE.

Economie circulară

În cadrul mișcării către o economie circulară, PE va lucra la cerințe privind un nou design ecologic pentru anumite grupuri de produse specifice, precum aparate electrocasnice, computere și servere, motoare electrice și cauciucuri, pentru a le face mai durabile, reutilizabile și mai puțin nocive pentru mediu. Eurodeputații urmează să stabilească, de asemenea, ținte la nivelul UE pentru reducerea risipei alimentare, precum și la o nouă strategie pentru a face materialele textile mai reutilizabile și reciclabile, pentru a răspunde problemei deșeurilor textile.

Drepturile muncitorilor

La începutul lui 2023, eurodeputații vor discuta noi reguli pentru a ameliora condițiile de muncă ale persoanelor care lucrează pe platformele digitale din UE. În prezent, legile UE privind munca nu protejează drepturile muncitorilor pe platforme. Propunerea include asigurarea unui statut de angajare legală care corespunde actualelor reglementări, promovarea și ameliorarea transparenței, precum și a corectitudinii și posibilității de a trage la răspundere platformele digitale.

Spălare de bani

Nu în ultimul rând, PE va lucra în 2023 la noi reguli de a combate spălarea de bani și finanțarea terorismului.

De asemenea, PE va invita tinerii la un eveniment dedicat tineretului european la Strasbourg, pe 9-10 iunie 2023, pentru a participa la conturarea viitorului Europei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău