Energia nucleară câștigă teren în strategia Europei de eliminare a gazelor naturale

  • 05 Octombrie 10:56
Energia nucleară câștigă teren în strategia Europei de eliminare a gazelor naturale

Energia nucleară devine opțiune de rezervă pentru regenerabile în Europa precum și pentru a ajuta la reducerea dependenței continentului de livrările de gaze naturale din străinătate, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Goana globală pentru asigurarea necesarului de gaze naturale înaintea iernii a condus la explozia prețurilor, astfel că politicienii din Marea Britanie se îndreaptă spre energia nucleară pentru a asigurarea aprovizionării cu energie. Însă gazele naturale sunt o parte importantă a mixului energetic iar eliminarea lor nu va fi un proces facil. Peste Canalul Mânecii, Franța combină energia atomică cu regenerabilele și deși asta o face mai puțin dependentă de importurile de gaze, creșterea prețurilor la electricitate forțează Parisul să facă un apel pentru o Europă mai puțin dependent de importuri.

„Este crucial să fii independent. Acest lucru este valabil atât pentru Franța cât și pentru toate țările europene. Nu vrem să fim dependenți de livrările care vin din țări străine", a declarat ministrul francez al Finanțelor, Bruno le Maire, înaintea reuniunii miniștrilor de Finanțe din zona euro.

Energia nucleară ar urma să aibă un rol dominant în sistemul energetic din Marea Britanie pentru a putea susține producția intermitentă de electricitate a regenerabilelor, în planul care vizează eliminarea gazelor naturale până în 2035. Guvernul de la Londra a menționat luni prețul ridicat și volatil al gazelor naturale drept un motiv pentru această strategie.

Printre factorii care au dus la creșterea explozivă a prețului gazelor naturale se numără și diminuarea livrărilor din Rusia, care își umple propriile sale depozite înainte de venirea iernii.

„Cu cât mă uit mai mult la această situație cu atât cred că energia nucleară trebuie să fie o parte a soluției. Ceea ce trebuie să facem în această țară este să avem un sistem ieftin, accesibil și sustenabil, și ceva pe care să ne putem baza noi înșine, care să ne protejeze de mișcările de prețuri internaționale", a declarat ministrul pentru mediul de afaceri, Kwasi Kwarteng.

Energia nucleară a fost dominantă în Franța timp de mai multe decenii iar autoritățile intenționau să reducă această dependență prin creșterea ponderii regenerabilelor. Însă beneficiile unui sistem cu emisii reduse de carbon nu se transmit la nivelul economiei în actuala criză energetică. Luni seara, prețurile de referință în Franța la energia electrică au atins un nivel record de 152,40 euro pentru un Megawatt-oră.

Revenirea la energia atomică reprezintă o schimbare de poziție după accidentul de la Fukushima, din 2011, care a obligat țările să se uite cu atenție la aspectele ce țin de siguranța centralelor nucleare, iar gazele naturale au devenit combustibilul punte între combustibilii fosili și regenerabile. În plus, centralele nucleare sunt scumpe și este nevoie de mai mulți ani pentru finalizarea lor.

Însă criza energetică actuală readuce în prim plan energia nucleară. Miniștrii Finanțelor din țările membre UE se reunesc marți la Luxemburg pentru a discuta modalitățile prin care pot să îi ajute pe consumatori și companii să facă față prețurilor record la gaze naturale, care s-au repercutat și pe piețele de electricitate și certificate de poluare.

„Situația cu care ne confruntăm în prezent est de nesuportat pentru cetățenii și companiilor noastre. Aceasta va fi o temă politică majoră pentru următorii ani", a spus Bruno le Maire.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,47
Cer acoperit de nori
Umiditate:62 %
Vint:0,89 m/s
Thu
5
Fri
7
Sat
2
Sun
0
Mon
6

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău