ENEMO: Sancțiunile CEC au fost INCONSISTENTE. Au fost scoase în evidență simpatiile politice ale membrilor CEC

  • 01 Noiembrie 2016 13:26
ENEMO: Sancțiunile CEC au fost INCONSISTENTE. Au fost scoase în evidență simpatiile politice ale membrilor CEC

Mai multe nereguli în campania pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova au fost semnalate de Misiunea de Monitorizare din cadrul Rețelei Europene a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO).

Acestea se referă, în special, la activitatea instituțiilor care organizează și monitorizează alegerile, Comisia Electorală Centrală și Consiliul Coordonator al Audiovizualului.

Observatorii europeni au constatat că sancțiunile pe care le-a aplicat Comisia Electorală Centrală unor candidați au fost inconsistente și nu au avut suficiente raționamente juridice. Codul Electoral nu reglementează clar modalitatea de finanțare a concurenților electorali, iar CEC nu dispune de suficiente resurse umane și financiare pentru a verifica în mod corespunzător veniturile și cheltuielile candidaților, au mai spus observatorii europeni.

„Comisia Electorală Centrală a aplicat inconsistent sancțiuni pentru unele încălcări, iar argumentele au fost lipsite de suficiente argumente legale. Plângerile și căile de atac au fost examinate în timp util. CEC a examinat plângerile în mod deschis și respectând procedurile, cu toate acestea deciziile luate nu au fost luate cu unanimitate de voturi, fiind scoase în evidență simpatiile politice ale membrilor CEC”, a declarat Dritan Taulla, membru al misiunii de monitorizare.

Șeful misiunii de monitorizare, Peter Novotny, a remarcat că legislația electorală a fost modificată cu puțin timp înainte de data alegerilor, iar CEC a mai creat, pe parcurs, norme suplimentare care au creat incertitudine.

„Cadrul legal prevede o bază legală solidă pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale în mod democratic. Totuși, modificările Codului Electoral au fost adoptate doar cu peste trei luni înainte de alegeri”, a constatat Peter Novotny.

Observatorii europeni au remarcat, în context, că mass-media în Republica Moldova este concentrată în proprietatea unor politicieni și reflectă în mod partizan campania electorală. Atât modalitatea de monitorizare, cât și cea de sancționare aplicată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului sunt ineficiente, potrivit raportului prezentat. În ziua alegerilor, observatorii europeni au înregistrat nereguli procedurale izolate, fără impact major asupra rezultatului scrutinului. O altă obiecție s-a referit la acreditarea cu întârziere a unor observatori internaționali. Misiunea va monitoriza și turul doi de scrutin, precum și etapa post-electorală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău