ENEMO | Legislația electorală în R. Moldova are nevoie de o revizuire comprehensivă, iar reformele trebuie să fie incluzive și transparente

  • 26 Februarie 2020 12:35
ENEMO | Legislația electorală în R. Moldova are nevoie de o revizuire comprehensivă, iar reformele trebuie să fie incluzive și transparente

Legislația electorală în R. Moldova are nevoie de o revizuire comprehensivă, iar reformele trebuie să fie incluzive și transparente.

Sunt doar câteva dintre recomandările Misiunii Internaționale de Observare al Alegerilor ENEMO, care a făcut astăzi, în cadrul unei mese rotunde, o analiză a ultimelor scrutine din R.Moldova. Totodată, opoziția și unii membri ai Comisiei Electorale Centrale atrag atenția asupra unor carențe în sistemul electoral. Este vorba despre politizarea CEC și despre votul în diasporă și în regiunea transnistreană. Detalii are Cristina Popușoi.

Reprezentanții Misiunii ENEMO sunt de părere că în R. Moldova reformele electorale trebuie să se facă  în mod transparent, cu implicarea tuturor actorilor politici, atât de la guvernare cât și a celor din opoziție. În replică, reprezentanții autorității electorale de la Chișinău au declarat că ultimele alegeri au avut loc într-un climat profesionist, însă mai au mult de muncit pentru ca legislația națională să fie aliniată normelor internaționale. Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale, Vladimir Șarban, a atras atenția asupra implicării politicului în activitatea instituției electorale.

„Comisia Electorală Centrală are membri care nu activează permanent. Asta reduce substanțial activitatea CEC. Acum jumătate de an, un lider politic a declarat că îi retrage susținerea politică unui membru al CEC, care s-a dovedit a fi tocmai președintele Comisiei. Mi s-a părut ieșită din comun această declarație care încalcă flagrant toate normele”, a menționat Vladimir Șarban. 

Șeful-adjunct al Misiunii ENEMO în Republica Moldova, Bosko Nenezic, susține că e nevoie de mai independență în sistemul electoral.

Dacă e să vorbim despre profesionalismul membrilor CEC, atunci avem nevoie de mai multă independență a acestor oameni și mai puțină influență din partea partidelor politice. Acest lucru este de asemenea complicat, pentru că este nevoie de legi bune. Cred că în toate țările, Comisiile Electorale ar trebuie să fie „corpuri tehnice”, care organizează alegeri.

Reprezentanții opoziției parlamentare susțin că există și alte probleme electorale în R. Moldova, inclusiv lipsa accesului la mass-media pentru toți candidații, felul în care sunt finanțate campaniile electorale și partidele politice. Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

„Atunci când cinci sau șase posturi TV sunt controlate de un singur actor electoral, despre ce fel de alegeri libere și corecte poate fi vorba? Majoritatea actorilor politici din R. Moldova nu au cum să-și facă campanie pe malul stâng al Nistrului. Oamenii de acolo nu au acces la informație(…) Avem probabil peste un milion de oameni care locuiesc în afara hotarelor R. Moldova. Unii dintre ei vor să revină acasă, vor să aibă un cuvânt de spus despre cine va conduce țara. Numărul secțiilor de vot care pot fi deschise poate schimba numărul de sufragii acumulate”, a declarat liderul PAS.

Reprezentanții ENEMO au atras atenția și asupra transparenței scăzute a Comisiilor Electorale din regiuni, asupra calității listelelor electorale și a diferențelor dintre candidații independenți și cei care vin din partea unui partid.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău