Empatia iubitorilor de animale ar putea fi inscripționată în ADN-ul lor

  • 27 Decembrie 2018 14:15
Empatia iubitorilor de animale ar putea fi inscripționată în ADN-ul lor

Cercetătorii scoțieni au descoperit o anumită diferență genetică la oamenii care manifestă o mai mare compasiune față de animale și au avansat teoria potrivit căreia empatia acestor persoane ar putea fi inscripționată în ADN-ul lor, informează joi Press Association.

Acea diferență a fost remarcată într-o genă implicată în sinteza hormonului oxitocină - cunoscut și sub numele de 'hormonul iubirii' -, despre care oamenii de știință știu deja că stimulează legăturile sociale între oameni.

Este pentru prima dată când acest hormon a fost asociat și cu relațiile dintre oameni și animale, afirmă autorii studiului, care speră că descoperirea lor ar putea să contribuie la dezvoltarea unor strategii pentru a ameliora bunăstarea animalelor.

Experții de la Institutul Roslin din cadrul Universității Edinburgh și de la Rural College din Scoția (SRUC) au analizat eșantioane de ADN prelevate de la 161 studenți voluntari.

Voluntarii au fost invitați să completeze și un chestionar redactat pentru a măsura empatia lor față de animale.

Cercetătorii scoțieni au descoperit că studenții cu cel mai ridicat nivel de empatie față de animale prezentau o versiune specifică a genei implicate în sinteza oxitocinei.

Oamenii de știință au mai descoperit că femeile au reacționat mai des într-o manieră pozitivă față de animale decât bărbații, la fel ca voluntarii care lucrau deja și aveau profesii în domenii asociate cu îngrijirea animalelor.

Este cunoscut deja faptul că atitudinea oamenilor față de animale este influențată de o varietate de factori sociali, precum experiențele din prima parte a vieții, trăsăturile de personalitate și credințele religioase, au explicat autorii studiului. 

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău