Emmanuel Macron: UE trebuie să găsească mai multe rute alternative pentru transportul de cereale din Ucraina

  • 30 Iunie 2022 16:28
Emmanuel Macron: UE trebuie să găsească mai multe rute alternative pentru transportul de cereale din Ucraina

Uniunea Europeană (UE) trebuie să găsească mai multe rute alternative pentru transportul de cereale din Ucraina, a declarat președintele francez Emmanuel Macron la summitul NATO de la Madrid, informează joi Reuters, citată de Agerpres.

Rusia și Ucraina sunt primul și respectiv al cincilea cei mai mari exportatori de grâu la nivel mondial, cu 20% și 10% din vânzările globale, însă invazia rusă asupra Ucrainei și închiderea Mării Azov și Mării Negre aproape că au oprit aceste exporturi.

Războiul din Ucraina, care a oprit exporturile de grâu ale acestei țări, va menține la un nivel ridicat prețurile la grâu în 2022-2023, generând riscuri de malnutriție pentru milioane de oameni, au atenționat miercuri Agenția ONU pentru Alimentație și Agricultură și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Înainte de război, Ucraina era unul dintre cei mai mari exportatori mondiali de grâu, porumb și floarea soarelui, iar întreruperea livrărilor din Ucraina a trimis o undă de șoc pe piețele agricole mondiale.

Moscova neagă orice responsabilitate pentru criza alimentară provocată și dă vina pe sancțiunile occidentale pentru penuria care a dus la o creștere a prețurilor la alimente la nivel mondial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău