Emmanuel Macron susține că plata în ruble a gazelor rusești nu este „nici posibilă, nici contractuală”

  • 26 Martie 2022 15:48
Emmanuel Macron susține că plata în ruble a gazelor rusești nu este „nici posibilă, nici contractuală”

Președintele francez, Emmanuel Macron, a apreciat vineri că pretenția omologului său rus, Vladimir Putin, de a accepta numai plăți în ruble, și nu în dolari sau euro, pentru livrările de gaz către Uniunea Europeană, nu este nici „posibilă”, nici „contractuală”, scrie AFP, citat de Agerpres.

Șeful statului francez a declarat, la finalul summitului european de la Bruxeellex, că această cerere „nu este conformă cu ceea ce s-a semnat și nu văd de ce am aplica-o”.

„Continuăm munca de analiză, dar toate textele semnate sunt clare: este interzis. Deci actorii europeni care cumpără gaz și care se află pe teritoriul european trebuie să o facă în euro. De aceea, nu este posibil să facem ceea ce se cere în prezent și nu este contractual”, a subliniat președintele Franței.

Președintele Vladimir Putin a anunțat că Rusia nu va mai accepta plăți în dolari sau euro pentru livrările de gaze naturale către ”țările ostile”, și a dat termen de o săptămână autorităților ruse să pună la punct un nou sistem de plăți în ruble.

Macron a estimat că Moscova caută, cu această exigență, “un mecanism de ocolire” a sancțiunilor economice și financiare decise de europeni în urma invaziei Ucrainei.

În context, Germania consideră o ”rupere a contractului” solicitarea Rusiei ca statele Uniunii Europene să-i plătească gazele naturale în ruble și nu în euro sau dolari și vrea să reducă la jumătate importurile de petrol din Rusia precum și dependența de cărbunele și gazele naturale rusești până la vară. 

În pofida invaziei Ucrainei, gazele rusești continuă să curgă către UE, care refuză să impună un embargo, precum Statele Unite și Marea Britanie. Cu toate acestea, țările europene s-au angajat să își reducă rapid dependența.

„Suntem un foarte mare cumpărător de gaze rusești și ceea ce este trăit ca o vulnerabilitate pentru noi este și pentru Rusia, care nu poate schimba structura conductelor sale peste noapte”, a ținut să precizeze șeful statului francez.

Comisia Europeană a prezentat săptămâna trecută o serie de propuneri  pentru o abordare comună, coordonată la nivel european, a cauzelor profunde ale problemelor de pe piața gazelor și asigurării securității aprovizionării la prețuri rezonabile pentru iarna viitoare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău