Emmanuel Macron și Boris Johnson au convenit, într-o întâlnire în marja summitului G20, să găsească soluții la conflictul legat de drepturile la pescuit
-
31 Octombrie 2021 16:57
Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson au convenit duminică, într-o întâlnire în marja summitului G20 de la Roma, să găsească soluții la conflictul legat de drepturile la pescuit, relatează dpa,potrivit Agerpres.
Conform presei locale, cei doi lideri au spus că vor căuta o modalitate de a detensiona situația, dar Macron i-ar fi spus de asemenea lui Johnson că este important ca Marea Britanie să "respecte regulile" și să nu uite de tratatele privind Brexitul pe care le-a semnat.
Palatul Elysee (președinția franceză) a transmis, conform media locale, că întâlnirea a urmărit să se faciliteze identificarea de modalități practice de a ajunge cât mai repede la reducerea tensiunilor, în timp ce potrivit Downing Streeet șeful guvernului britanic și-a "reiterat profunda preocupare" în ce privește recenta retorică a guvernului francez, amintind de un comentariu al premierului francez în sensul că Marea Britanie ar trebui pedepsită pentru că a ieșit din UE; Johnson a declarat că speră să nu mai fie astfel de amenințări.
Franța reproșează Regatului Unit că acordă un număr mai mic de licențe de pescuit post-Brexit pentru pescarii săi. Parisul a promis să le interzică de marți navelor de pescuit britanice să-și debarce încărcătura în porturile franceze și să întărească controalele vamale asupra camioanelor, dacă situația nu se ameliorează.
Departe de a se atenua înainte de întâlnirea dintre Johnson și Macron de la summitul de la Roma, tensiunea a crescut și mai mult vineri, după ce Londra a amenințat la rândul ei să aplice "controale riguroase" asupra navelor europene din apele sale, dacă Parisul va aplica măsurile pe care le-a anunțat.
Acordul post-Brexit, încheiat in extremis la sfârșitul lui 2020 între Londra și Bruxelles, prevede ca pescarii europeni să continue să lucreze în anumite ape britanice, în anumite condiții.
Londra afirmă că a aprobat 98% din cererile de licență pentru navele UE care vor să pescuiască în apele sale, o cifră contestată de Franța, care susține că proporția ar fi de 90%.