Emmanuel Macron se pronunță pentru menținerea relațiilor UE cu Turcia

  • 07 Septembrie 2017 11:46
Emmanuel Macron se pronunță pentru menținerea relațiilor UE cu Turcia

Turcia rămâne un partener vital al Uniunii Europene și legăturile cu acest stat trebuie să fie menținute chiar dacă situația sa a luat o turnură îngrijorătoare în ultimul timp, a estimat președintele francez Emmanuel Macron, într-un interviu publicat joi de cotidianul grec Kathimerini, scrie Agerpres.

Comentariile șefului statului francez urmează celor făcute duminică de cancelarul german Angela Merkel, care a declarat că Turcia nu ar trebui să adere la Uniunea Europeană și a anunțat că va examina cu alți lideri europeni posibilitatea opririi negocierilor de aderare.

''Turcia s-a îndepărtat, într-adevăr, de Uniunea Europeană în ultimele luni și a depășit în mod îngrijorător linia într-un mod care nu poate fi ignorat, în special cu privire la uniunea vamală. Dar doresc să evit o ruptură pentru că (Turcia) este un partener vital în multe crize cu care ne confruntăm, mai ales provocarea reprezentată de imigrație și amenințarea teroristă'', a subliniat Macron.

Aflat într-o vizită de două zile în Grecia, Emmanuel Macron va prezenta joi ambițiosul său proiect de 'refondare' a unei Europe mai democratice, într-un discurs pe care îl va rosti în apropiere de Acropole.

Locul ales pentru acest discurs are o mare valoare simbolică — pe colina împădurită Pnyx aveau loc reuniunile Ecclésiei, adunarea cetățenilor care votau prin ridicarea mâinii în timpul 'perioadei de aur' a democrației ateniene, în secolul V î.Hr.

Președintele Macron, care se va exprima în fața 'multor tineri', potrivit Palatului Elysée, se va afla alături de premierul grec Alexis Tsipras.

Cancelarul Angela Merkel a declarat duminică seară — în cadrul singurei dezbateri televizate între politiciana conservatoare și principalul ei rival, social-democratul Martin Schulz, înaintea alegerilor parlamentare germane din 24 septembrie — că nu crede că Turcia va deveni vreodată membră a Uniunii Europene.

La rândul său, Martin Schulz a promis că va lua măsuri pentru a opri negocierile de aderare a Turciei la UE dacă va deveni cancelar.

Ankara a reacționat luni la comentariile celor doi politicieni germani, ministrul turc pentru afaceri europene Omer Celik afirmând că orice discuție despre oprirea negocierilor țării sale de aderare la UE subminează Europa și reprezintă un "atac la adresa principiilor fondatoare ale Europei". "Ei ridică un zid al Berlinului cu cărămizi de populism. Turcia va continua să meargă cu capul sus ca țară europeană și democrație europeană", a postat Celik pe Twitter.

Negocierile de aderare a Turciei la UE au început în 2005, dar sunt blocate de luni de zile din cauza evoluțiilor politice din Ankara, acuzată de derivă autoritară de opozanții președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău