Emmanuel Macron se îndreaptă spre Washington, pentru a doua sa vizită oficială în Statele Unite

  • 29 Noiembrie 2022 12:11
Emmanuel Macron se îndreaptă spre Washington, pentru a doua sa vizită oficială în Statele Unite

Președintele francez Emmanuel Macron se îndreaptă marți spre Washington pentru a discuta cu omologul american Joe Biden despre o serie de probleme, de la alinierea politicii privind invazia Rusiei în Ucraina până la atenuarea conflictelor comerciale, anunță AFP, citată de News.ro.

Macron, care, într-o onoare rară, este primul lider francez invitat la două vizite de stat în SUA, poate aștepta cu nerăbdare un alt salut cu 21 de tunuri și o cină ostentativă la Casa Albă pe care fostul președinte Donald Trump le-a oferit în 2018. Anturajul său itinerant, format din miniștrii de externe, de apărare și de finanțe, precum și din lideri de afaceri și astronauți, ilustrează gama de cooperare transatlantică pe care Parisul speră să o promoveze.

Dar un oficial american de rang înalt a declarat pentru AFP că, deși ar putea exista „progrese” concrete în anumite domenii, „această vizită se referă la relația personală, la relația de alianță” cu Franța.

„Există oportunități enorme de cooperare între administrația Biden și guvernul Macron”, a declarat Martin Quencez, director adjunct al biroului din Paris al think-tank-ului GMF. 

„Dar, din diverse motive, cooperarea și coordonarea nu au mers atât de departe pe cât ne-am putea imagina”. Tonul dintre Paris și Washington s-a mai calmat de acum un an, când Statele Unite au smuls de sub nasul francezilor un contract profitabil de furnizare de submarine Australiei – și au lansat o nouă alianță SUA-Marea Britanie-Australia în Pacific, denumită AUKUS, care a exclus Franța.

Vizita de săptămâna aceasta ar putea fi considerată ca fiind punctul culminant al eforturilor SUA de a liniști un aliat NATO care este una dintre cele mai puternice voci care solicită „autonomia strategică” europeană, a declarat Celia Belin, cercetător la Brookings Institution.

 

„Francezii nu sunt întotdeauna ușor de gestionat, dar atunci când francezii și americanii sunt de acord, acest lucru face ca lucrurile să avanseze foarte mult.” „Nu sunt pe aceeași lungime de undă în situația actuală, însă, „nu suntem aliați pe aceeași pagină”, a declarat pentru AFP un consilier al lui Macron, care a promis discuții „provocatoare” cu Biden.

În pofida sprijinului său pentru Kiev, insistența lui Macron de a continua să discute cu Moscova pe tot parcursul invaziei Rusiei în Ucraina a stârnit îngrijorarea americanilor. Un alt consilier a declarat reporterilor săptămâna trecută că Macron va vorbi în curând cu președintele rus Vladimir Putin – dar nu înainte de vizita sa în SUA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:77 %
Vint:5,14 m/s
Wed
-1
Thu
-2
Fri
-1
Sat
-0
Sun
1
Arhivă Radio Chișinău