Emmanuel Macron respinge criticile unor intelectuali și asociații în chestiunea migrației

  • 11 Ianuarie 2018 18:44
Emmanuel Macron respinge criticile unor intelectuali și asociații în chestiunea migrației

Președintele francez Emmanuel Macron a spus joi la Roma că trebuie 'să ne protejăm de falsele bune sentimente', în răspuns la criticile unor intelectuali și asociații privind politica guvernului francez față de migranți, relatează AFP.

'Există multă confuzie în rândul intelectualilor', a adăugat președintele francez în cursul unei conferințe de presă cu șeful guvernului italian Paolo Gentiloni, după denunțarea de către laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Jean-Marie Gustave Le Clézio, în săptămânalul L'Obs a 'unei negări intolerabile a umanității' în ceea ce privește tratamentul aplicat migranților.

Scriitorul s-a răzvrătit împotriva politicii devenite 'un monstru rece' care urmează 'legi și instrucțiuni ce nu țin cont de sentimentul uman'.

'Franța nu este închisă', a răspuns Macron. Dar 'ne confruntăm cu valuri de migrație (...) care nu au mai fost înregistrate de la sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial', a adăugat el, amintind că aproximativ 100.000 de solicitări de azil au fost depuse Franța anul trecut.

Politica guvernului 'nu pune în discuție dreptul de azil (...). Sunt femei și bărbați care sosesc și care au dreptul să fie protejați și sunt protejați', a afirmat președintele francez.

'Subiectul migrației nu este lăsat deoparte. Vorbim de femei și bărbați care mor în continuare. În fața acestei provocări, răspunsul nostru trebuie să fie structurat și solidar', a subliniat președintele francez.

'Trebuie să fie determinare, eficacitate și umanitate. Umanitatea fără eficacitate, sunt cuvinte frumoase. Eficacitatea fără umanitate, aceasta este nedreptate', a afirmat el.

Macron a adus de asemenea un omagiu la Roma eforturilor mari depuse de Italia pentru a limita intrarea migranților pe teritoriul european. 'Italia a făcut un mare efort în 2017 (...) pentru a reuși să stabilizeze o situație extrem de critică', a precizat el.

Anul 2017 a reprezentat un moment de cotitură în materie de migrație pentru Italia, străbătută de un flux mai masiv în primul semestru, cu prețul totuși al unor acorduri controversate în Libia care au limitat sosirile migranților la 119.000, cu 35% mai puțini decât în 2016.

Aceste acorduri cu autoritățile libiene, dar și cu milițiile, au fost criticate de organizațiile pentru apărarea drepturilor omului, ținând cont de situația de coșmar a migranților din Libia, unde unii ajung să fie exploatați în sclavie și mulți sunt supuși violențelor și extorcărilor.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău