Emmanuel Macron: Războiul din Ucraina va dura și trebuie să ne pregătim să ne descurcăm fără gazul rusesc

  • 14 Iulie 2022 18:38
Emmanuel Macron: Războiul din Ucraina va dura și trebuie să ne pregătim să ne descurcăm fără gazul rusesc

Președintele francez Emmanuel Macron a avertizat joi că războiul din Ucraina ''va dura'' și că francezii trebuie să se pregătească pentru întreruperea totală a livrărilor de gaz rusesc, de care Moscova se folosește ca de o ''armă de război", informează AFP, potrivit Agerpres.

"Trebuie să ne pregătim cu toții pentru aceea că războiul va dura. Vara și începutul toamnei vor fi, fără îndoială, foarte dure", a declarat șeful statului francez, în primul său interviu televizat din cel de-al doilea mandat al său, cu ocazia Zilei Naționale a Franței.

În condițiile în care războiul din Ucraina afectează creșterea economică și alimentează o explozie a prețurilor energiei și produselor alimentare, "trebuie să ne pregătim să ne descurcăm fără gazul rusesc", a atenționat Macron, anunțând că statul francez va elabora un "plan de sobrietate" energetică.

Mai devreme în timpul zile de joi, președintele Macron a asistat sub un soare strălucitor la parada militară de 14 iulie, într-un context strategic marcat de revenirea războiului în Europa.

În total, circa 6.300 de persoane au mărșăluit în acest an în fața unei mulțimi adunate de-a lungul traseului. Spectacolul a mobilizat 64 de avioane, o dronă, 25 de elicoptere, 200 de cai și 181 de vehicule motorizate.

Parada militară s-a deschis cu drapelele celor nouă țări străine invitate, majoritatea vecine Rusiei sau Ucrainei: Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România.

Trupe franceze, recent desfășurate pe flancul estic al Europei, au urmat imediat după.

Franța și-a întărit substanțial misiunile de reasigurare de la începutul războiului din Ucraina. Circa 500 de soldați francezi au fost trimiși de urgență la sfârșitul lui februarie în România, în cadrul NATO, iar Parisul s-a declarat gata să-și majoreze contingentul dacă va fi necesar.

Franța participă de asemenea la misiuni de reasigurare terestră și aeriană în Estonia, iar avioanele sale de luptă Rafale contribuie la protejarea spațiului aerian polonez. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău