Emmanuel Macron: Musulmanii pot fi "șocați" de caricaturile cu profetul Mohamed, dar ele nu justifică violența

  • 01 Noiembrie 2020 11:37
Emmanuel Macron: Musulmanii pot fi

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat într-un interviu pentru Al-Jazeera, difuzat sâmbătă, că a înțeles că musulmanii pot fi "șocați" de caricaturile cu profetul Mohamed, dar că ele nu justifică violența, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Înțeleg că cineva poate fi șocat de caricaturi, dar nu voi accepta niciodată că se poate justifica violența. Libertățile noastre, drepturile noastre, consider că este vocația noastră să le protejăm'', declară șeful statului francez în acest interviu.

Macron a spus că poziția sa a fost interpretată greșit: el nu a susținut niciodată publicarea de caricaturi considerate jignitoare de către musulmani, ci a apărat dreptul la libertatea de exprimare.

Președintele francez subliniază în special, potrivit lui Al-Jazeera, că acele caricaturi nu au fost publicate de guvern, ci de ziare libere și independente.

Pe 22 octombrie, în timpul omagiului național adus lui Samuel Paty, decapitat la 16 octombrie de un islamist radical după ce le arătase elevilor săi caricaturi cu profetul Mahomed în timpul unui curs despre libertatea de expresie, Emmanuel Macron a declarat: "vom apăra libertatea (...) și vom propaga laicitatea, nu vom renunța la caricaturi, la desene, chiar dacă alții bat în retragere''.

Acest angajament a stârnit o avalanșă de critici în multe țări cu majoritate musulmană, unde au fost lansate apeluri la boicotarea produselor franceze și la proteste.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian le-a cerut cetățenilor francezi care locuiesc în străinătate să fie prudenți, estimând că amenințarea la adresa intereselor franceze este "peste tot".

După atacul asupra profesorului Samuel Paty, un bărbat care striga "Allah Akbar! (Allah este mai mare) a decapitat o femeie și a ucis alte două persoane în bazilica Notre-Dame-de-l'Assomption din Nisa, în urmă cu trei zile, în ziua în care musulmanii sărbătoreau nașterea profetului Mohamed. Iar sâmbătă, în cel mai recent incident de acest fel, un preot ortodox de naționalitate greacă a fost împușcat de două ori în timp ce își închidea biserica, la Lyon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:0 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău