Emmanuel Macron îndeamnă Iranul să revină „fără întârziere” la respectarea acordului nuclear

  • 30 Noiembrie 2021 13:01
Emmanuel Macron îndeamnă Iranul să revină „fără întârziere” la respectarea acordului nuclear

Președintele francez, Emmanuel Macron, a lansat dinn nou un apel către Iran de a se implica ”în mod constructiv” în negocierile privind programul nuclear al acestei țări care au fost reluate luni, având o discuție telefonică cu omologul său iranian, Ebrahim Raisi, a informat Palatul Elyse, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Liderul francez a reamintit că obiectivul Parisului este acea de a vedea Iranul că ”revine la respectarea deplină a tuturor angajamnetelor asumate în cadrul JCPOA și ca Statele Unite să revină la acord”, a precizat Administrația Prezidențială, utilizând acronimul englezesc al acordului nuclear semnat în 2015 și din care Statele Unite s-au retras trei ani mai târziu.

În cursul discuției telefonice, care a fost confirmat și de presa iraniană, Emmanuel Macron ”a subliniat necesitatea ca Iranul să se angajeze constructiv în această direcție, astfel încât tratativele să permită o revenire rapidă la acord”, a adăugat Palatul Elysee.

Teheranul trebuie ”să revină fără întârziere la respectarea tuturor angajamentelor și obligațiilor față de AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică) și să reia rapid cooperarea care să permită Agenției să își îndeplinească pe deplin misiunea sa”, i-a mai spus Emmanuel Macron președintelui conservator iranian. 

De altfel, Franța s-a numărat printre țările semnatare ale unei declarații comune adoptate în contextul summitului G20 în care solicitau Teheranului să respecte acordul nuclear, promițând ridicarea sancțiunilor. 

După o pauză de cinci luni, negociatorii s-au reîntâlnit luni la Viena pentru aproximativ două ore. Climatul discuțiilor a fost descris drept unul ”pozitiv”, în pofida faptului că încă sunt multe obstacole pentru a revitaliza acordul internațional.

Acordul nuclear cu Iranul, din care Statele Unite, sub președinția Trump, s-au retras unilateral în 2018, a fost semnat în 2015 la Viena, de Grupul P5+1 din care fac parte marile puteri (China, Franța, Rusia, Marea Britanie și Germania), după negocieri care au durat un deceniu.

Printre prevederile acordului se număra și obligația asumată de Iran de a permite timp de 25 de ani controale extinse ale programului său nuclear din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău