Emmanuel Macron: Franța „nu va recunoaște anexarea Crimeii” de către Rusia

  • 26 Iunie 2017 16:23
Emmanuel Macron: Franța „nu va recunoaște anexarea Crimeii” de către Rusia

Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat luni că Franța „nu va recunoaște anexarea Crimeii” de către Rusia și și-a exprimat speranța că vor fi înregistrate progrese în soluționarea conflictului din estul Ucrainei, transmite Agerpres.

„Franța este atașată (respectării principiului) suveranității Ucrainei în frontierele sale recunoscute”, a declarat Macron într-o conferință de presă la Paris, după o întâlnire de o oră cu președintele ucrainean Petro Poroșenko.

Cei doi șefi de stat au afirmat că se așteaptă ca o nouă reuniune privind Ucraina în „format Normandia” (Germania, Franța, Ucraina și Rusia) să aibă loc la sfârșitul lunii iunie sau la începutul lunii iulie, înainte de summitul G-20 (7-9 iulie).

Reafirmând că Franța nu va accepta anexarea Crimeii de către Rusia, Macron a precizat că este vital ca oficiali ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să aibă posibilitatea de a-și îndeplini activitatea de monitorizare în Ucraina. El a spus, de asemenea, că Angela Merkel, cancelarul german, și-a exprimat hotărârea în ce privește soluționarea conflictului din Ucraina.

La rândul său, președintele ucrainean a afirmat că dorește „o prezență a OSCE 24 de ore din 24 pe linia de contact”. „Sunt mult mai optimist” după această întâlnire, a indicat Poroșenko, cerând „un plan de pace și de dezocupare a Ucrainei”.

Ucraina este teatrul unui conflict armat din 2014 între separatiștii proruși din estul țării și forțele Kievului, conflict soldat cu peste 10.000 de morți, precizează AFP.

Acordul de încetare a focului semnat în februarie 2015 la Minsk (Belarus), care avea drept scop încetarea conflictului între forțele guvernamentale și separatiști, nu a reușit să pună capăt tirurilor de artilerie din zonă, și părțile se acuză reciproc de încălcarea armistițiului.

Potrivit Reuters, Macron a afirmat că nu este de acord cu opinia secretarului de stat american, Rex Tillerson, că ostilitățile din Ucraina ar trebui soluționate în afara cadrului acordului de la Minsk. El a precizat că nu vede o propunere alternativă din partea SUA și că baza pentru un tratat rămâne cea din acordul de la Minsk, care a fost convenit de către toate părțile și care trebuie implementat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău