Emmanuel Macron - favorabil instituirii de noi sancțiuni împotriva Rusiei

  • 04 Aprilie 2022 11:41
Emmanuel Macron - favorabil instituirii de noi sancțiuni împotriva Rusiei

Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat luni "favorabil" ca Uniunea Europeană să decidă noi sancțiuni împotriva Rusiei, evocând petrolul și cărbunele, după descoperirea a sute de corpuri de civili în regiunea Kievului, de unde s-au retras trupele ruse la sfârșitul săptămânii trecute, în special la Bucea, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Ceea ce s-a petrecut la Bucea necesită un nou set de sancțiuni și măsuri foarte clare", a declarat președintele francez la France Inter. "Așadar, ne vom coordona cu partenerii noștri europeni, în special cu Germania" în "zilele următoare", a adăugat el, menționând sancțiuni individuale și măsuri cu privire la "cărbune și petrol".

Pe fondul a "ceea ce se întâmplă" în special la Mariupol, trebuie să transmitem semnalul că demnitatea noastră colectivă și valorile noastre sunt ceea ce apărăm", a spus în continuare Emmanuel Macron, întrebat cu privire la Ucraina în calitate de președinte în exercițiu și nu în cea de candidat la președinție.

El a reafirmat, așa cum a făcut duminică într-un tweet, că este "extrem de șocat" de "scenele greu de suportat" de la Bucea, care trebuie condamnate "cu cea mai mare fermitate". "Există acum dovezi clare ale crimelor de război" și "este aproape stabilit că armata rusă" a fost cea care s-a aflat în acel orășel unde au fost masacrați civilii. "Justiția internațională trebuie să-și spună cuvântul. Cei care se află la originea acestor crime vor trebui să fie trași la răspundere", căci "nu va fi pace fără să se facă dreptate", potrivit președintelui francez.

Numărul total al morților din suburbiile Kievului, care s-au aflat aproape timp de o lună sub controlul trupelor ruse, nu se cunoaște deocamdată. Potrivit procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova, corpurile neînsuflețite a 410 civili au fost descoperite în localități din regiunea Kievului de unde s-au retras recent trupele ruse.

Moscova a dezmințit execuțiile sumare, dar ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a cerut misiunilor Curții Penale Internaționale și organizațiilor internaționale să se deplaseze cât se poate de repede la Bucea și în alte localități din regiunea Kiev pentru a strânge dovezi privind comiterea de crime de război și împotriva umanității de către forțele ruse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău