Emmanuel Macron dorește să se întâlnească cu comandantul libian Haftar, pentru impulsionarea negocierilor privind un armistițiu

  • 14 Mai 2019 19:55
Emmanuel Macron dorește să se întâlnească cu comandantul libian Haftar, pentru impulsionarea negocierilor privind un armistițiu

Președintele Franței, Emmanuel Macron, dorește să se întâlnească cu mareșalul libian Khalifa Haftar, comandantul din estul Libiei, pentru impulsionarea negocierilor privind încetarea focului și reluarea negocierilor de pace în țara nord-africană, a anunțat marți ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, relatează agenția Reuters, preluat de Agerpres.

Săptămâna trecută, Macron a făcut apel la o încetare a focului în bătălia pentru Tripoli, ce durează de o lună, apel lansat după o întâlnire cu premierul libian Fayez al-Serraj, susținut de ONU.

La Tripoli se află administrația libiană recunoscută pe plan internațional, dar unele țări europene, precum Franța, și-au exprimat sprijinul și față de comandantul Haftar, ca o cale de luptă împotriva militanților într-o țară cuprinsă de haos de la înlăturarea lui Moammar Gaddafi de la putere în 2011.

La o zi după întâlnirea cu Macron, guvernul libian recunoscut pe plan internațional a cerut unui număr de 40 de firme, inclusiv marea companie petrolieră franceză Total, să-și reînnoiască licențele sau să-și suspende operațiunile.

''Situația din Libia este extrem de îngrijorătoare, deoarece foaia de parcurs a ONU propusă ambelor părți - și care aproape că ajunsese la o soluție pozitivă - a eșuat din cauza inițiativei mareșalului Haftar și a lipsei de inițiativă a lui Serraj'', a declarat Le Drian în fața parlamentarilor.

''Din acest motiv, președintele dorește să se întâlnească și cu unul și cu celălalt pentru a susține inițiativa ONU'', a adăugat șeful diplomației franceze.

Reuters notează că o sursă diplomatică franceză nu a putut confirma când ar putea avea loc reuniunea sau dacă obiectivul Parisului este de a-i reuni pe cei doi, așa cum a procedat de două ori anterior. Președinția franceză nu a fost în măsură să confirme imediat un astfel de demers.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău