Emmanuel Macron denunță ''cinismul'' și ''iresponsabilitatea'' Italiei privind migranții

  • 12 Iunie 2018 17:51
Emmanuel Macron denunță ''cinismul'' și ''iresponsabilitatea'' Italiei privind migranții

Președintele francez Emmanuel Macron a denunțat marți ''cinismul și iresponsabilitatea guvernului italian'', care a refuzat acostarea navei Aquarius cu peste 600 de migranți la bord, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, relatează AFP.

Șeful statului francez ''a insistat să reamintească Dreptul maritim'' care prevede că ''în caz de primejdie, cel mai apropiat loc își asumă responsabilitatea primirii'' celor aflați în pericol.

''Dacă o navă s-ar afla cel mai aproape de țărmurile Franței, atunci ar putea să acosteze'' în Franța pentru că asta înseamnă ''respectarea Dreptului internațional'', a adăugat președintele, salutând curajul Spaniei, care a decis să găzduiască migranții aflați pe navă, a mai spus oficialul francez.

''Franța își asumă partea sa, însă sunt inacceptabile comportamentul și instrumentalizarea politică de care a dat dovadă guvernul italian'', a afirmat Griveaux într-o conferință de presă.

Președintele Emmanuel Macron urmează să-l primească vineri pe noul premier italian Giuseppe Conte în vederea pregătirii Consiliului European din 28 și 29 iunie, în special cu privire la problema migranților.

''Franța nu a rămas inactivă în ultimele 24 de ore'', a mai spus el, adăugând că Macron se va întâlni marți cu ''autoritățile malteze, spaniole și italiene''.

''Este nevoie de un răspuns european'' pe această temă care se va afla pe agenda Consiliului European, unde Franța și Germania ar trebui să prezinte împreună o propunere ambițioasă, în special cu privire la finanțarea Frontex, a mai spus Griveaux.

La sfârșitul săptămânii trecute, Matteo Salvini, noul ministru de interne al Italiei și lider al partidului Liga (extrema dreaptă), a refuzat acostarea unei nave cu migranți în porturile italiene. Marți, ONG-ul SOS Mediterana a anunțat că cei 629 de migranți salvați în Marea Mediteraneană de nava Aquarius și blocați în larg în urma unei dispute cu Italia și Malta vor fi în final debarcați în Spania, care s-a oferit să-i primească.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău