Emmanuel Macron, apel la adresa liderilor NATO ''să nu fragilizeze Alianţa''

  • 11 Iulie 19:19
Emmanuel Macron, apel la adresa liderilor NATO ''să nu fragilizeze Alianţa''

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a adresat miercuri, 11 iulie, un apel liderilor statelor membre ale NATO ''să nu fragilizeze Alianţa'', un apel ce survine pe fondul tensiunilor apărute între preşedintele american Donald Trump şi cancelarul german Angela Merkel în privinţa angajamentelor financiare faţă de apărarea colectivă, transmite AFP, citând un comunicat al Palatului Elysée.

Prima reuniune a liderilor celor 29 de state membre ale Alianţei, desfăşurată miercuri după-amiază, cu uşile închise, la sediul NATO, s-a deschis într-o ''ambianţă generală mai degrabă bună şi constructivă'', a indicat preşedinţia franceză.

În scurta sa intervenţie, Macron a avertizat că divergenţele din NATO ''ar fi, în cele din urmă, sursa unor cheltuieli şi mai importante'' pentru membrii săi, care s-ar confrunta cu un ''context şi mai nesigur'' în Europa.

În ce priveşte viitorul NATO, Emmanuel Macron a insistat pe patru priorităţi: ''credibilitatea mijloacelor de apărare colectivă'', ''eficacitatea în lupta împotriva terorismului şi în operaţiuni'', ''modernitatea în gestionarea resurselor'' şi ''unitatea Alianţei''.

Totodată, Macron a reafirmat că ''unitatea nu este posibilă fără o împărţire echilibrată a sarcinilor şi responsabilităţilor'' între ţările membre şi că ''europenii au înţeles bine acest mesaj'', preşedintele subliniind că ''Franţa îşi va respecta angajamentele''. Ele vor figura în legea de programare a cheltuielilor militare, pe care preşedintele o va promulga vineri şi care prevede că acestea vor atinge 2% din PIB în 2025.

Şeful statului francez a subliniat, de asemenea, ''eforturile realizate în cadrul Europei Apărării'', în special iniţiativa de intervenţie adoptată recent în cadrul Uniunii Europene de nouă state, printre care şi Franţa, menţionează comunicatul Palatului Elysée.

După reuniune, Emmanuel Macron a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său american Donald Trump pentru discuţii referitoare la ''comerţ, NATO şi Siria''.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
-1,96 °C
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,56 m/s
Mar
-0 °C
Mie
-3 °C
Joi
-0 °C
Vin
-4 °C
Sâm
-4 °C

Curs oficial BNM 18 Noiembrie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3137 -0.0000
USD 17.0729 -0.0000
RON 4.1402 -0.0000
UAH 0.6145 -0.0000
RUB 0.2568 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău