Emmanuel Macron: „Franța nu va deschide centre” de primire pentru migranți

  • 29 Iunie 2018 19:14
Emmanuel Macron: „Franța nu va deschide centre” de primire pentru migranți

'Franța nu va deschide centre' de primire pentru migranții care debarcă în Europa, întrucât nu este prima țară de sosire, a declarat vineri președintele francez Emmanuel Macron, după ce a participat la Consiliul European la care a fost convenit un acord ce prevede crearea unor astfel de centre în Uniunea Europeană, transmite AFP.

Macron este cel care a propus principiul, adoptat la summitul european, să fie create în statele UE pe bază voluntară 'centre controlate' pentru primirea migranților, iar cei ale căror cereri de azil vor fi acceptate să fie distribuiți în statele UE tot pe bază voluntară.

În opinia Franței, astfel de centre ar trebui deschise în țările unde debarcă migranții veniți pe Mediterana, respectiv Italia, Spania și Grecia.

Dar guvernul de la Roma este reticent față de crearea unor centre de acest fel în Italia și reproșează Franței că le-a propus fără să accepte să înființeze vreunul.

Premierul italian, Giuseppe Conte, consideră că asemenea centre pot fi deschise în orice țară din UE, nu doar în cele din prima linie a sosirii migranților. 'Desigur că este puțin dificil să-i ducem (pe migranți) în țările scandinave, dar nicio țară nu este exclusă. Inclusiv Franța', a spus el, potrivit agenției EFE, la conferința de presă ulterioară summitului european.

'Era obosit. Nu o recunoaște', a adăugat Conte, referindu-se la Macron și la negocierile ce s-au prelungit până târziu în noapte.

Șeful executivului italian a asigurat că respectivele centre vor fi gestionate cu personal și fonduri europene și 'un principiu nou' convenit la summit este că UE va desfășura acțiuni comune de asemenea în operațiunile de salvare a migranților pe mare.

Giuseppe Conte a mai promis că Italia nu va primi 'niciun migrant' care să fie preluat din Germania, chiar dacă este vorba despre migranți care au cererea de azil înregistrată în Italia.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
28,24
Cer senin
Umiditate:30 %
Vint:6,69 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău