Emma Răducanu a fost decorată de regina Elisabeta. Daniel Craig și șefii campaniilor anti-Covid, printre personalitățile recompensate
-
01 Ianuarie 2022 13:05
Coordonatorii campaniilor de combatere a pandemiei de COVID-19 din Marea Britanie, jucătoarea de tenis Emma Răducanu și ducesa Camilla - soția prințului moștenitor Charles - au fost decorați vineri de regina Elisabeta a II-a, iar pe lista personalităților recompensate de Anul Nou de suverana acestei țări se află și actorul Daniel Craig, care a primit aceeași distincție ca cea deținută de agentul 007, personajul pe care starul britanic l-a interpretat în cinci filme din franciza cinematografică „James Bond”, informează AFP și Reuters.
Chris Whitty, ofițerul-șef al medicilor din Anglia, personalitate bine-cunoscută în rândul britanicilor, pe care îi informează cu regularitate în legătură cu evoluția crizei sanitare prin intermediul unor conferințe de presă, a fost promovat la rangul de Cavaler-Comandor al Ordinului Bath, atribuit militarilor și funcționarilor din această țară, transmite Agerpres.
Patrick Vallance, consilier științific al Guvernului britanic, a primit aceeași decorație, în timp ce alte personalități de prim rang în lupta împotriva pandemiei de coronavirus, precum ofițerii-șefi ai medicilor din Scoția și Țara Galilor - Gregor Smith, respectiv Frank Atherton - și doi dintre adjuncții ofițerului-șef al medicilor din Anglia, Jonathan Van Tam și Jenny Harries, au primit titlurile de comandant, respectiv „dame” (echivalentul feminin al titlului de „sir”) ai Ordinului Imperiului Britanic.
Marea Britanie, una dintre cele mai afectate țări europene de pandemia de COVID-19, cu peste 148.000 de decese și o explozie a numărului de infectări provocate de varianta Omicron a noului coronavirus, s-a angajat într-o vastă campanie de vaccinare cu doze de supra-rapel („booster”) pentru a încerca să limiteze răspândirea virusului.
Pe plan cultural, actorul Daniel Craig, în vârstă de 53 de ani, a primit titlul de Companion al Ordinului St. Michael & St. George (CMG), la fel ca celebrul spion pe care l-a interpretat pe marile ecrane, pentru servicii deosebite aduse industriei britanice de teatru și film.
Personajul James Bond deținea și el titlul CMG în universul acestei francize cinematografice, iar în urma anunțului de vineri, Daniel Craig a ajuns să dețină toate decorațiile acordate agentului 007, întrucât actorul britanic a fost numit și Comandor Onorific al Marinei Regale în septembrie 2021.
„No Time to Die”, cel mai recent film care prezintă aventurile spionului James Bond, a cărui lansare din 2021 a fost întârziată de mai multe ori din cauza pandemiei de coronavirus, a marcat ultima participare a actorului Daniel Craig în această franciză.
Producătoarea seriei de filme „James Bond”, Barbara Broccoli, a fost recompensată cu titlul de Comandor al Ordinului Imperiului Britanic.
Sportiva de origine română Emma Răducanu, care a uluit lumea tenisului profesionist în 2021, când a devenit prima jucătoare venită din calificări care a câștigat un titlu de Grand Slam după victoria obținută la U.S. Open, se află pe lista personalităților decorate de regina Elisabeta a II-a cu titlul de Membru al Ordinului Imperiului Britanic.
Compozitorul Bernie Taupin, cunoscut mai ales pentru colaborările sale cu renumitul cântăreț Elton John, inclusiv pentru orchestrația piesei „Candle in the Wind”, pe care starul pop a interpretat-o în 1997 la funeraliile prințesei Diana, a devenit Comandant al Ordinului Imperiului Britanic.
Au primit titlul de „Dame” veteranele actrițe Joanna Lumley și Vanessa Redgrave pentru servicii deseobite aduse artelor dramatice, industriei de divertisment și acțiunilor de caritate.
Ducesa de Cornwall, Camilla, soția prințului Charles, moștenitorul tronului, a devenit vineri „Dame” a Ordinului Jartierei, cel mai prestigios ordin cavaleresc britanic, confirmând astfel locul tot mai important ocupat de ea în rândul monarhiei din această țară.
Această decorație este acordată de regină în baza unei decizii personale, nu la recomandarea prim-ministrului țării. Ducesa Camilla deține de acum același rang ca și cei patru copii ai suveranei.
Este o mare onoare pentru Camilla, în vârstă de 74 de ani, care a sfârșit prin a se impune ca o personalitate de marcă a monarhiei britanice, după ce a fost îndelung contestată și criticată pentru că a fost amanta prințului Charles în timpul căsătoriei acestuia cu prințesa Diana. După căsătoria cu prințul Charles, Camilla a ales să nu poarte titlul de prințesă de Wales, purtat în trecut de prințesa Diana, pentru a nu leza sensibilitatea publicului britanic.
După căsătoria ei cu prințul Charles în 2005 într-o discretă ceremonie civilă - în absența suveranei -, statutul ducesei Camilla devenise o sursă de discuții interminabile, întrucât britanicii doreau să știe dacă ea va deveni regină consoartă sau prințesă consoartă atunci când soțul ei va urca pe tronul țării.
Ducesa de Cornwall a câștigat în vizibilitate și popularitate grație numeroaselor ei angajamente oficiale, pe măsură ce regina Elisabeta a II-a, în vârstă de 95 de ani, a început să participe la mai puține evenimente publice pentru a-și menaja starea de sănătate.
Laburistul Tony Blair, în vârstă de 68 de ani, care a fost prim-ministru al Marii Britanii din 1997 până în 2007, a fost numit vineri în rangul de Cavaler companion al Ordinului Jartierei.
În total, regina Elisabeta a II-a a decorat 1.278 de personalități, inclusiv oameni de știință, sportivi, artiști, coordonatori au unor campanii de strângere de fonduri - inclusiv un băiat de 11 ani -, precum și persoane mai puțin cunoscute, ale căror contribuții au fost însă esențiale pentru comunitățile lor sau pentru întreaga țară. Potrivit Guvernului de la Londra, aproape o cincime din decorațiile anunțate în acest an sunt asociate acțiunilor de combatere a pandemiei de COVID-19.
Aceste distincții regale sunt acordate de două ori pe an, de Anul Nou și cu ocazia aniversării oficiale a reginei Elisabeta a II-a, celebrată în luna iunie, deși suverana s-a născut pe 21 aprilie 1926.
Decorațiile de Anul Nou sunt atribuite începând din timpul domniei reginei Victoria din secolul al XIX-lea și au scopul de a recompensa nu doar personalități de marcă, ci și oameni mai puțin cunoscuți, care au contribuit timp de mulți ani la dezvoltarea societății britanice.