Emisarul SUA pentru Coreea de Nord a sosit la Seul, în încercarea de a salva negocierile cu Phenianul

  • 15 Decembrie 2019 11:00
Emisarul SUA pentru Coreea de Nord a sosit la Seul, în încercarea de a salva negocierile cu Phenianul

Emisarul SUA pentru Coreea de Nord a sosit la Seul, în încercarea de a salva negocierile cu Phenianul

Emisarul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, a sosit duminică în Coreea de Sud, înainte de expirarea termenului de un an stabilit de Phenian pentru Washington, în care acesta să își schimbe abordarea față de negocierile privind denuclearizarea, blocate în prezent, informează Reuters.

Sosirea lui Biegun în Coreea de Sud are loc la o zi după ce Phenianul a anunțat că a realizat un alt "test crucial" cu lansare de rachetă pentru a dezvolta o armă strategică menită "să contracareze amenințările nucleare" din partea SUA.

Potrivit analiștilor, un astfel de test ar ajuta Coreea de Nord să dezvolte rachete balistice intercontinentale mai performante, capabile să atingă teritoriul SUA.

Biegun nu a făcut nicio declarație la sosirea sa pe un aeroport de lângă Seul, duminică după-amiaza.

Biegun intenționează să aibă o întrevedere cu președintele sud-coreean Moon Jae-in luni, parte a vizitei vizitei sale de trei zile, înainte de a se deplasa la Tokyo pentru consultări cu omologul său nipon, precizează Reuters.

Nu este clar dacă el se va întâlni cu oficiali nord-coreeni la frontiera intercoreeană.

Tensiunile au crescut în ultimele săptămâni ca urmare a unei serii de teste ale unor arme de către Coreea de Nord și a unui război verbal a cărui țintă a fost președintele Donald Trump, trezind temeri că cele două țări ar putea reveni la cursa animozităților în care se aflau înaintea lansării abordării diplomatice anul trecut.

Turneul lui Biegun a trezit speculații conform cărora acesta încearcă să salveze negocierile fie prin abordarea directă a Phenianului, fie prin trimiterea unui mesaj public.

Coreea de Nord a promis că va apuca pe "o altă cale", fără a da detalii, în cazul în care Statele Unite nu vor răspunde cererilor sale înainte de sfârșitul acestui an.

Joi, autoritățile nord-coreene au declarat că Washingtonul nu are "nimic de oferit" chiar dacă negocierile vor fi reluate, în timp ce SUA au avertizat asupra reluării unui "comportament nefericit și nechibzuit".

Liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele american Donald Trump s-au întâlnit de trei ori de anul trecut pentru a negocia încheierea, de către Phenian, a programelor sale nucleare și balistice, dar progresele realizate au fost neînsemnate, iar discuțiile la nivel de grupuri de lucru, desfășurate în octombrie la Stockholm și la care Biegun a participat, au eșuat.AGERPRES/(AS - editor: Adriana Matcovschi, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro es

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău