EMA îi îndeamnă pe producătorii de vaccinuri să nu se concentreze doar asupra variantei Omicron

  • 18 Ianuarie 2022 20:10
EMA îi îndeamnă pe producătorii de vaccinuri să nu se concentreze doar asupra variantei Omicron

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) consideră că producătorii farmaceutici ar trebui să lucreze la mai multe vaccinuri actualizate împotriva COVID-19, nu doar la unul singur care să fie conceput pentru a combate varianta cu răspândire rapidă Omicron, ci și la versiuni de seruri care să țintească o combinație de variante virale, informează Reuters.

"Auzim de la celelalte agenții cu rol de reglementare medicală că este important să nu excludem nicio opțiune", a declarat directorul pentru strategie vaccinală din cadrul EMA, Marco Cavaleri, marți, într-o conferință de presă. "Așadar, va fi la fel de important să avem în vedere nu doar un vaccin monovalent în acest moment, ci, poate, și un vaccin bivalent sau multivalent", a adăugat el, transmite Agerpres.

Printre producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 lucrează în prezent la remodelarea vaccinurilor lor actuale pentru a combate varianta Omicron a noului coronavirus, care a devenit dominantă și a înlocuit Delta în multe regiuni ale lumii, se numără Pfizer-BioNTech, Moderna și alianța AstraZeneca-Universitatea Oxford.

Ugur Sahin, CEO-ul companiei BioNTech, a pus sub semnul întrebării, săptămâna trecută, necesitatea de a dezvolta produse medicale concepute pentru mai multe variante virale, întrucât imunitatea împotriva Omicron oferă probabil protecție și împotriva variantelor precedente ale virusului SARS-CoV-2.

"Infecția cu Omicron și vaccinul contra Omicron vor stimula cel mai probabil, cu o mare probabilitate, reacția imunitară împotriva tuturor variantelor virale existente", a spus Ugur Sahin într-o conferință pe teme de sănătate, organizată în format virtual de J.P. Morgan.

"Ce valoare ar avea (un ser multivalent - n.r.) dacă vom combina un vaccin potențial împotriva Omicron cu un ser împotriva altei variante, în contextul în care vaccinul contra Omicron va fi, cel mai probabil, eficient de unul singur?", a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău