EMA avertizează în privința autorizării de urgență a vaccinului Sputnik V: "Se poate compara puțin cu ruleta rusească"

  • 08 Martie 2021 14:39
EMA avertizează în privința autorizării de urgență a vaccinului Sputnik V:

Președinta consiliului de administrație al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Christa Virtumer-Hoche, a sfătuit țările membre ale UE să nu autorizeze în regim de urgență vaccinul rusesc Sputnik V împotriva COVID-19, invocând date insuficiente pentru moment despre persoanele vaccinate, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Se poate compara puțin cu ruleta rusească", a declarat Christa Virtumer-Hoche duminică seara într-un interviu acordat postului austriac de televiziune ORF, în timp ce guvernul de la Viena își extinde contactele cu Moscova, potrivit sursei citate.

''Avem nevoie de documente pe care să le putem examina. În prezent, nu avem date despre efectele secundare la persoanele care au fost vaccinate'', a spus ea.

"Suntem în necunoscut și de aceea recomand cu tărie să nu eliberăm o autorizație națională de urgență", a insistat reprezentanta EMA, îndemnând țările să aștepte unda verde de la autoritatea de reglementare europeană.

Săptămâna trecută, Sputnik V a atins o etapă cheie în vederea viitoarei distribuiri în Uniunea Europeană, odată cu începerea examinării acestui vaccin de către EMA, cu sediul la Amsterdam. După anunț, autoritățile ruse au spus că sunt gata să furnizeze vaccinuri pentru 50 de milioane de europeni începând din iunie.

Vom putea avea Sputnik V pe piață în viitor, dar aceasta se va întâmpla odată ce vom examina datele necesare pe baza "standardelor europene de control al calității și eficienței", a insistat responsabila EMA.

Nerăbdătoare în fața unui proces considerat prea lent, mai multe țări din UE au apelat la vaccinuri care nu au fost încă aprobate la nivelul blocului, cum ar fi Ungaria, care a început să administreze vaccinul rusesc populației sale luna trecută.

Republica Cehă și Slovacia au comandat și ele vaccinul din Rusia.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a discutat la sfârșitul lunii februarie cu președintele rus, Vladimir Putin, "posibilitatea" unor livrări de Sputnik V, argumentând că vaccinurile nu ar trebui să facă obiectul unor "lupte geopolitice".

Kurz s-a întâlnit vineri la Viena cu un oficial al Fondului suveran rus care a finanțat dezvoltarea vaccinului.

"Discuțiile au fost constructive și pozitive", a comentat apoi un purtător de cuvânt al ambasadei ruse, citat de agenția de stat rusă RIA Novosti.

Totuși, cancelarul a spus că vrea să aștepte aprobarea EMA înainte de orice utilizare a vaccinului în Austria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:5,14 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău