EMA anunță că vaccinurile anti-COVID-19 cu ARN mesager sunt sigure pentru femeile însărcinate

  • 18 Ianuarie 2022 17:49
EMA anunță că vaccinurile anti-COVID-19 cu ARN mesager sunt sigure pentru femeile însărcinate

Vaccinurile anti-COVID-19 care folosesc tehnologia ARN mesager nu determină complicații în perioada de sarcină pentru viitoarele mame și nici pentru bebelușii lor, a anunțat Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) marți, în urma unei analize detaliate ce a cuprins mai multe studii științifice, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Analiza, bazată pe studii la care au participat aproximativ 65.000 de femei aflate în diverse stagii de sarcină, nu a descoperit nicio dovadă care să ateste un risc mai mare de complicații, avort spontan, nașteri înainte de termen și efecte secundare severe pentru bebelușii nenăscuți în urma vaccinării mamelor lor cu seruri ARN mesager, a precizat EMA.

Grupul american Pfizer și partenerul său german BioNTech, precum și compania americană Moderna, aprovizionează în prezent țările din Uniunea Europeană cu vaccinuri de acest tip.

Deși EMA a recunoscut anumite limitări în privința datelor analizate, reprezentanții săi au spus că rezultatele au fost consistente la nivelul tuturor studiilor examinate.

"Beneficiile generate de administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager în timpul sarcinii depășesc orice riscuri posibile pentru viitoarele mame și bebelușii lor nenăscuți", a precizat EMA.

Analiza, realizată de o echipă din cadrul EMA, a descoperit, de asemenea, că vaccinurile anti-COVID-19 sunt la fel de eficiente în ceea ce privește reducerea riscurilor de spitalizare și de deces în rândul femeilor însărcinate ca și în rândul populației generale.

Mai multe țări din UE au sprijinit deja de mai multe luni utilizarea vaccinurilor anti-COVID-19 în rândul femeilor însărcinate, iar concluzia anunțată marți de EMA în favoarea acestor seruri va stimula cel mai probabil campaniile de vaccinare din țările mai mici, care se bazează pe expertiza medicală furnizată de EMA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
11,07
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău