EMA analizează raportările cu privire la noi efecte adverse ale vaccinurilor AstraZeneca, Pfizer-BioNTech și Moderna

  • 07 Mai 2021 16:45
EMA analizează raportările cu privire la noi efecte adverse ale vaccinurilor AstraZeneca, Pfizer-BioNTech și Moderna

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunțat vineri că analizează raportările cu privire la o boală neurodegenerativă rară declanșată la persoane care au primit vaccinul antiCOVID-19 produs de AstraZeneca, dar și raportări ale unor inflamații cardiace apărute după vaccinarea cu produsele Moderna și Pfizer, transmite Reuters.

EMA a solicitat mai multe detalii cu privire la aceste cazuri din partea producătorilor de vaccinuri.

În cadrul unei analize a raportărilor de siguranță pentru vaccinul Vaxzevria, Comitetul pentru siguranță al EMA analizează datele obținute cu privire la cazurile de sindrom Guillain-Barre, conform Reuters.

De asemenea, EMA analizează și raportările cu privire la inflamații cardiace apărute în urma vaccinărilor cu produsul Pfizer-BioNTech, denumit Comirnaty, dar și cu vaccinul produs de Moderna. Ambele vaccinuri folosesc noua tehnologie mRNA pentru a obține un răspuns imunitar împotriva noului coronavirus.

Atât EMA cât și alți regulatori în domeniu analizează deja și riscul de producere a cheagurilor de sânge în urma vaccinării împotriva COVID-19.

Sindromul Guillain-Barré este o maladie neurologică rară în care sistemul imunitar al organismului atacă învelișul protector al fibrelor nervoase. Majoritatea cazurilor apar la câteva zile sau săptămâni după o infecție de natură bacteriană sau virală, susține Reuters care precizează și că acest sindrom este un risc cunoscut dar extrem de rar ce este asociat cu infecții respiratorii sau intestinale, precum și cu unele vaccinări din trecut.

Reuters notează și că reprezentanții AstraZeneca, Pfizer, BioNTech și Moderna nu au răspuns încă solicitărilor de a comenta aceste informații.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău