Elvețienii decid prin referendum neutralitatea emisiilor până în 2050 și impozitarea corporațiilor internaționale

  • 18 Iunie 2023 16:00
Elvețienii decid prin referendum neutralitatea emisiilor până în 2050 și impozitarea corporațiilor internaționale

Elvețienii s-au pronunțat duminică, prin referendum, pentru neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 și pentru impozitarea cu 15% a corporațiilor internaționale, informează Agerpres.

Estimările grupului de presă Tamedia la orele 10.15 GMT, la un sfert de oră după încheierea votului, arată că legea pentru combaterea modificărilor climatice a întrunit 57,7% din opțiunile exprimate, iar noua taxă pentru firme a fost susținută de peste 79% din participanții la referendum.

Singurul partid care s-a opus reformelor ecologiste a fost UDC - cel mai mare din Elveția, reprezentant al dreptei radicale. Campania sa în care prezicea că țara va rămâne fără curent și va tremura de frig nu a convins însă electoratul, care a dat curs apelurilor guvernului federal și ale tuturor celorlalte partide mari și a votat "da".

Proiectul de lege privind emisiile prevede reducerea treptată a consumului de petrol și gaze, însă nu îl interzice. În paralel, Elveția va trebui să producă mai multă energie din surse regenerabile - hidrocentrale și sisteme solare - și să susțină sisteme de încălzire mai ecologice, cum ar fi pompele de căldură. Proprietarii urmează să primească în total până la 200 de milioane de franci elvețieni, timp de un deceniu, pentru a trece la astfel de sisteme.

În Elveția, efectele schimbărilor climatice sunt mai vizibile decât în alte țări: ghețarii alpini se topesc și, după opiniile unor specialiști, ar putea dispărea complet. Pe de altă parte, problemele energetice sunt dificile: țara depinde de importuri în acest domeniu în proporție de 75%.

În ceea ce privește impozitul minim pentru corporații, acesta se va aplica grupurilor de firme care au o cifră de afaceri anuală de peste 750 de milioane de franci. Până acum, impozitele erau mici în majoritatea celor 26 de cantoane, cu scopul de a menține competitivitatea economică în ciuda costului ridicat al forței de muncă.

Se estimează că vor fi afectate câteva sute de corporații elvețiene, iar veniturile bugetare obținute se vor ridica în primul an la 1 până la 2,5 miliarde de franci. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău