Elvețienii au respins, în referendumul de astăzi, propunerea de a renunța la acordul cu UE privind libera circulație a persoanelor

  • 27 Septembrie 2020 18:30
Elvețienii au respins, în referendumul de astăzi, propunerea de a renunța la acordul cu UE privind libera circulație a persoanelor

Elvețienii au respins, în referendumul desfășurat duminică, o propunere a extremei drepte de încetare a liberei circulații a lucrătorilor între Elveția și țările membre ale Uniunii Europene, transmit Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Potrivit proiecțiilor postului de radio și televiziune național elvețian, 63% dintre alegători s-au opus acestei propuneri.

Conform propunerii prezentate de Partidul Popular Elvețian (SVP), în baza acordului cu Uniunea Europeană aflat în vigoare în fiecare an în Elveția se mută, în medie, 75.000 de cetățeni UE, ceea ce duce la suprapopulare și la creșterea prețurilor locuințelor.

Sondajele de opinie indicau că aproximativ două treimi dintre alegătorii elvețieni erau de părere că abrogarea acordului cu UE privind libera circulație ar agrava criza de lucrători calificați și ar afecta negativ bunăstarea țării.

Respingerea propunerii SVP ar putea încuraja tratativele dintre UE și Elveția cu privire la un acord-cadru pentru reglementarea mai multor probleme bilaterale dificile.

Tot duminică, elvețienii au votat în mare majoritate pentru introducerea unui concediu de paternitate de 14 zile.

Institutul de studii sociologice gfs-Bern a indicat, la puțin peste o oră de la închiderea secțiilor de vot, că inițiativa a fost susținută de 61% dintre elvețieni. Începând din 2005, legea elvețiană acordă mamelor active 14 săptămâni de concediu plătit, după nașterea unui copil; taților cu loc de muncă li se acordă însă doar una sau două zile libere. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău