Elveția va oferi 2 milioane de franci Rep. Moldova, pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina

  • 22 Martie 2022 11:11
Elveția va oferi 2 milioane de franci Rep. Moldova, pentru gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina

Elveția va oferi 2 milioane de franci pentru R. Moldova în gestionarea fluxului de refugiați din Ucraina. Președintele Confederației Elvețiene, Ignazio Cassis, a efectuat o vizită la Chișinău, unde a avut o întrevedere cu președinta Maia Sandu. Discuțiile s-au axat pe sprijinul R. Moldova în contextul crizei refugiaților. De asemenea, Elveția ar putea să-și deschidă mai larg piața pentru produsele moldovenești, transmite Radio Chișinău.

În cadrul unei conferințe de presă comună cu președintele Ignazio Cassis, șefa statului Maia Sandu a subliniat că Elveția se numără printre cei mai importanți parteneri bilaterali ai Republicii Moldova, susținând dezvoltarea locală, sistemul de sănătate, turismul rural, învățământul profesional tehnic.

Maia Sandu a subliniat că războiul din Ucraina pune presiune pe R. Moldova, care are resurse limitate, și a cerut sprijin pentru gestionarea refugiaților ucraineni și relocarea lor în alte state europene.

Președinta Maia Sandu a cerut deschiderea pieței elvețiene pentru produsele moldovenești.

Războiul din Ucraina are loc chiar la hotarul cu R. Moldova. Acest conflict va afecta profund și pe termen lung situația economică și socială din R. Moldova. antrenorii noștri simt deja aceste efecte. Securitatea economică a regiunii rămâne complicată. În acest context, deschiderea piețelor, cum ar fi cea a Elveției, pentru produsele noastre care nu mai pot ajunge pe piețele din est din cauza războiului, ar fi un gest de sprijin clar și univoc pentru antreprenorii din Moldova.

De asemenea, Maia Sandu a declarat că R. Moldova își dorește să extindă cooperarea cu Elveția și în alte domenii, în lupta cu corupția, cooperarea pentru recuperarea fraudelor bancare, energie regenerabilă, producția de medicamente, mediu și securitate. Semnarea unui acord de liber schimb cu țările EFTA, Asociația Europeană a Liberului Schimb, ar oferi oportunități suplimentare de export pentru produsele moldovenești, a subliniat Maia Sandu.

În acest context, președintele Confederației Elvețiene Ignazio Cassis a spus că răspunsul este clar pozitiv pentru deschiderea pieței elvețiene.

Ignazio Cassis a anunțat că Ambasada Elveției de la Kiev se transferă în R. Moldova  din cauza războiului în Ucraina, iar ambasadorul elvețian Claude Wild se va afla de astăzi la Chișinău.

Elveția va aduce în această situație de urgență ajutorul său plenar, a spus președintele elvețian.

Noi dispunem de diferite linii de intervenție și aici mă refer la ajutorul umanitar. Prima linie este pentru fondul special creat de dumneavoastră pentru această criză. Din partea Elveției  - o contribuție de 2 milioane de franci, care se  adaugă la investițiile pe care le facem în fiecare an pentru a vă ajuta să luptați împotriva corupției și pentru a crea baza pentru o țară stabilă și prosperă, care să stabilească contacte economice cu toată lumea. În acest context suntem de asemenea vizați și de Acordul EFTA pe care l-ați menționat și care sper să se dezvolte. Am livrat material umanitar și experți care sunt aici și care ajută la crearea structurilor necesare.

În cadrul conferinței, președinta Maia Sandu a declarat că deocamdată nu există nicio informație cu privire la riscurile de atac asupra R. Moldova și că autoritățile fac tot posibilul pentru menținerea păcii.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău