Elveția testează plățile cu moneda digitală

  • 13 Ianuarie 2022 18:35
Elveția testează plățile cu moneda digitală

Banca Națională a Elveției (SNB) a anunțat joi că a utilizat cu succes moneda digitală pentru a deconta tranzacții care implică cinci bănci comerciale, cel mai recent test al tehnologiei pe piețe, transmite Reuters.

Experimentul, cunoscut ca „proiectul Helvetia”, ar putea aduce mai aproape în Elveția folosirea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), autoritățile de la Zurich fiind în fruntea experimentelor din Europa, scrie Agerpres.

Cele mai mari bănci centrale din lume, inclusiv Banca Centrală Europeană, analizează modul în care propriile lor monede digitale pot juca un rol în simplificarea plăților interne și externe.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le dețin să facă plăți prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

Prin "proiectul Helvetia", SNB a integrat monedele digitale bancare centrale în sistemele de plăți și le-a folosit în tranzacții simultane, în experiment fiind implicate UBS, Credit Suisse, Goldman Sachs, Citigroup și Hypothekarbank Lenzburg. Datele arată că a fost posibilă realizarea plăților instant, care s-au situat între 100.000 și cinci milioane de franci elvețieni (109.469 dolari - 5,47 milioane de dolari), eliminându-se riscul de contrapartidă.

"Am demonstrat că inovarea poate fi pusă în slujba prezervării celor mai bune elemente ale actualului sistem financiar, inclusiv decontarea tranzacțiilor, putând de asemenea debloca noi beneficii", a afirmat Benoit Coeuré, directorul de inovare de la Banca Reglementelor Internaționale (BIS), care a luat parte la experiment.

În proiect a fost implicat și operatorul Bursei elvețiene SIX.

În timp ce băncile centrale din Hong Kong, Singapore, Thailanda și Emiratele Arabe Unite explorează folosirea monedelor digitale bancare centrale pentru plățile transfrontalie, mai puține instituții au examinat cum pot fi monedele digitale bancare centrale integrate în tranzacții care implică cinci bănci comerciale.

Participanții la "proiectul Helvetia" analizează rezultatele experimentului înainte de a decide viitoarele etape.

Recent, Banca Națională a Elveției a anunțat că a testat cu succes versiunea digitală a francului pentru a efectua tranzacții majore între instituțiile financiare dar nu a decis dacă va emite propria sa monedă digitală.

Experimentul a fost realizat cu operatorul Bursei elvețiene SIX și Banca Reglementelor Internaționale (BIS). Obiectivul a fost folosirea monedelor digitale bancare centrale (CBDC) pentru așa numitele tranzacții angro între instituțiile financiare, pentru a tranzacționa active pe Bursa planificată de SIX, care va fi specializată în versiunile digitale ale activelor convenționale.

De asemenea, a fost examinată conectarea viitoarei platforme SIX dedicată activelor digitale, cum ar fi criptomonedele, cu actualul sistem de plăți elvețian.

Oficialii Băncii Elveției s-au declarat sceptici în legătură cu monedele digitale, cum ar fi proiectul Diem al Facebook (fostul Libra), apreciind că ar putea submina capacitatea SNB de a conduce politica monetară și a de a-și îndeplini obiectivul privind stabilitatea prețurilor.

Andrea Maechler, membru al Consiliului director al SNB, a declarat că proiectul a arătat că monedelor digitale bancare centrale sunt fezabile din punct de vedere tehnic și legal dar asta nu înseamnă că Banca Națională a Elveției se angajează să emită una.

BCE vrea să se alăture tendinței de creștere a plăților fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19. Euro digital va permite gospodăriilor și companiilor să depună direct această monedă la un cont deschis la banca centrală, la care până acum accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Acești bani vor fi protejați împotriva oricărui risc de pierdere, un argument puternic într-un moment în care proiectul de garantare europeană a depozitelor este în impas.

BCE promite o utilizare rapidă, facilă și complet sigură pentru achitarea cumpărăturilor la supermarket, online via o aplicație pe smartphone de exemplu, precum și în afara domeniului online cu ajutorul cardurilor de plăți similare cardurilor de debit.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC), care încă trec prin băncile comerciale, vor reprezenta o garanție din partea băncii centrale, oferind siguranță utlizatorilor deoarece nu vor fi afectate de situația financiară a băncilor sau a furnizorilor de servicii de plăți. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău