Elveția suspendă la rândul său acordul privind vizele simplificate pentru ruși

  • 16 Septembrie 2022 19:06
Elveția suspendă la rândul său acordul privind vizele simplificate pentru ruși

Elveția a decis vineri să suspende "integral" acordul privind relaxarea regimului vizelor pentru ruși, aliniindu-se din nou la o măsură similară luată de Uniunea Europeană, relatează AFP.

În cadrul ședinței sale, Consiliul federal (guvernul) "a decis să suspende integral acordul vizând facilitarea eliberării vizelor pe care Elveția l-a încheiat cu Rusia" în 2009, a anunțat acesta într-un comunicat, scrie Agerpres.

"Nu este vorba totuși despre a le impune cetățenilor ruși o interdicție generală de a obține vize, ci de a le aplica din nou procedura obișnuită, respectiv regulile codului de vize", a precizat sursa citată.

Berna se aliniază astfel deciziei luate de Bruxelles.

"Elveția are tot interesul să participe la o politică a vizelor comună și uniformă la scară europeană, fără de care ar risca să se confrunte cu o creștere a numărului de cereri de vize depuse la reprezentanțele sale din străinătate de către cetățeni ruși care încearcă să ocolească deciziile UE", explică documentul citat.

În mod tradițional neutră, Elveția a renunțat la obișnuita sa rezervă în zilele de după începutul războiului din Ucraina, aliniindu-se la sancțiunile economice ale Uniunii Europene. De asemenea, ea a imitat la începutul lui august sancțiunile privind importurile de aur din Rusia. În replică, Rusia a acuzat Berna că nu mai este neutră.

Adoptarea acelorași sancțiuni ca și în cazul UE este denunțată de unii și în Elveția. Christoph Blocher, fostul lider al partidului UDC (Uniunea democratică de centru), un partid al dreptei radicale care dispune de cel mai mare număr de mandate în parlament, dorește organizarea unui vot popular pentru a apăra neutralitatea țării.

Pe 7 septembrie, Consiliul federal a dat asigurări că "deciziile luate de la începutul conflictului în Ucraina (...) sunt compatibile cu politica de neutralitate a Elveției".

Guvernul elvețian a estimat, de asemenea, că politica de neutralitate "își păstrează validitatea" și "lasă suficientă marjă de manevră pentru a reacționa la evenimente care traversează continentul european de la începutul războiului în Ucraina".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău