Elveția respinge cererea Danemarcei de a trimite Ucrainei vehicule blindate

  • 01 Iunie 2022 15:09
Elveția respinge cererea Danemarcei de a trimite Ucrainei vehicule blindate

Guvernul elvețian a respins cererea Danemarcei de a trimite Ucrainei vehicule blindate pentru transport de trupe fabricate în Elveția, invocând politica sa de neutralitate de a nu furniza arme în zonele de conflict, a informat miercuri canalul elvețian de televiziune SRF, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) s-a opus cererii Danemarcei de a oferi aproximativ 20 de vehicule de luptă pentru infanterie Piranha III Ucrainei, a anunțat SRF, citând o confirmare din partea SECO.

Elveția neutră cere țărilor străine care cumpără arme elvețiene să solicite permisiunea de a le reexporta.

În aprilie, țara a respins reexportul de muniție fabricată în Elveția și utilizată în tancurile antiaeriene pe care Germania le trimite în Ucraina. Ea a respins de asemenea cererea de arme a Poloniei pentru a ajuta Ucraina vecină.

Elveția a renunțat la practicile din trecut și a adoptat sancțiunile Uniunii Europene menite să pedepsească Rusia pentru invadarea Ucrainei, o incursiune pe care Moscova o descrie ca fiind operațiune armată specială de dezarmare și "denazificare" a Ucrainei, amintește Reuters.

Dar neutralitatea elvețiană se confruntă cu cel mai mare test din ultimele decenii în condițiile în care o dezbatere internă are loc asupra modului de interpretare a politicii ce a menținut Elveția în afara ambelor războaie mondiale din secolul XX.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:1,54 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău