Elveția promite 150.000 de franci celor care vor pirata votul său electronic

  • 07 Februarie 2019 19:29
Elveția promite 150.000 de franci celor care vor pirata votul său electronic

Elveția a lansat joi o provocare hackerilor care vor reuși să pirateze sistemul său de vot electronic de nouă generație, oferind ca premiu o recompensă în valoare totală de 150.000 de franci elvețieni (aproximativ 132.000 de euro), potrivit France Presse, informează Agerpres.

Cancelaria federală anunță că un fals scrutin va fi organizat din 25 februarie până în 24 martie și invită geniile informatice doritoare să-și exercite talentul să se înscrie pe site-ul https://onlinevote-pit.ch.

Acestea vor putea "încerca să manipuleze sufragii, să citească sufragiile exprimate, să violeze secretul votului și să scoată din funcțiune sau să ocolească dispozitivele de securitate care protejează atât sufragiile, cât și datele asociate securității", precizează comunicatul Cancelariei.

Suma recompensei va depinde de capacitatea de intruziune a fiecărui hacker.

Premiul cel mare, în valoare de 50.000 de franci elvețieni, va reveni celui care va reuși să manipuleze sufragii, fără a fi detectat. Încălcarea secretului votului va fi recompensată prin 10.000 de franci elvețieni, în timp ce acela care va distruge urna electronică va câștiga 5.000 de franci elvețieni.

Autoritățile elvețiene intenționează prin această inițiativă să se asigure de securitatea sistemului de vot electronic.

Frecvent solicitate prin referendumuri și inițiative populare care formează baza democrației elvețiene, alegătorii din Țara Cantoanelor preferă să voteze în cea mai mare parte cu mai multe săptămâni în avans prin corespondență și din ce în ce mai mult prin poșta electronică, deși câteva birouri de vot sunt deschise timp de câteva ore în zilele scrutinului.

Votul electronic în Elveția este în fază de testare din 2004 în unele cantoane, acestea fiind responsabile de organizarea scrutinelor. De atunci, un total de 15 cantoane au permis unei părți a alegătorilor lor să voteze electronic în cursul a peste 300 de teste reușite, potrivit autorităților de la Berna.

În prezent, 10 din cele 26 de cantoane propun ca votul electronic să fie testat în continuare. Dar guvernul a lansat la sfârșitul anului 2018 o procedură în vederea finalizării acestei etape de testare și pentru "a face din votul electronic cel de-al treilea canal de votare". Această procedură ar urma să dureze cel puțin doi ani.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău