Elveția își accelerează redeschiderea economiei și permite evenimente ample în baza ''certificatelor COVID-19''

  • 23 Iunie 2021 18:12
 Elveția își accelerează redeschiderea economiei și permite evenimente ample în baza ''certificatelor COVID-19''

Elveția va permite organizarea unor concerte și evenimente sportive de amploare la care vor putea să asiste peste 10.000 de persoane începând de sâmbătă, cu condiția ca spectatorii să dețină așa-zisele "certificate COVID-19", care demonstrează că deținătorii lor fie s-au vaccinat, fie s-au recuperat după această maladie, fie dețin rezultate negative la teste de depistare a noului coronavirus, informează Reuters, citat de AGERPRES.

Noul plan, anunțat miercuri de Guvern, plasează Elveția în avangarda eforturilor depuse în Europa pentru revenirea la normalitate și se aliniază cu strategia de "lockdown ușor" adoptată de această țară, bazată pe un echilibru între protejarea economiei naționale și măsurile sanitare impuse de pandemia de COVID-19.

Purtarea măștii sanitare în spații închise nu va mai fi cerută, capacitatea de primire a restaurantelor nu va mai fi limitată, iar discotecile și cluburile de noapte vor putea să se redeschidă, însă accesul va fi restricționat și va fi permis doar pentru persoanele care dețin astfel de certificate COVID-19.

Pentru evenimentele care nu solicită certificate COVID-19, numărul participanților va fi limitat la 1.000 de persoane atunci când există scaune și la 250 de persoane în interior și 500 de persoane în exterior dacă nu există scaune.

Planul elvețian de redeschidere vizează o accelerare a intervalului prevăzut în propuneri precedente, care permiteau evenimente cu 5.000 de persoane în iulie și cu 10.000 de persoane începând din 20 august.

Începând de sâmbătă, Elveția va relaxa totodată restricțiile de călătorie pentru persoane din țările europene, Statele Unite, Albania și Serbia, încercând să ajute astfel sectorul turistic, grav afectat de pandemie, odată cu debutul sezonului estival. Măsurile sanitare impuse la frontieră se vor concentra doar pentru persoanele venite din țări în care se răspândesc variante ale coronavirusului considerate îngrijorătoare.

Varianta Delta, mult mai transmisibilă și depistată inițial în India, câștigă tot mai mult teren, iar specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății și din alte țări sunt de părere că Delta va deveni tulpina dominantă la nivel global în câteva luni.

"Persoanele vaccinate și cele trecute prin boală... pot să intre în țară fără obligația de a se testa sau de a sta în carantină, atât timp cât suntem siguri că vaccinarea oferă o protecție bună", a anunțat guvernul elvețian, potrivit căruia persoanele fără certificate COVID-19 vor trebui să se testeze și să se intre în carantină.

Peste 700.000 de persoane din Elveția și Liechtenstein au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, iar alte 10.000 de persoane au murit din cauza acestuia, potrivit datelor de sănătate publică furnizate de autoritățile elvețiene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău